Reduir la velocitat a què es corrouen els metalls, especialment l’acer, pot ser una estratègia clau per combatre el canvi climàtic. Així ho afirma un equip d’investigadors en un article publicat a ‘Materials Degradation’ i on recorda que, a més l’alt cost econòmic que suposa la corrosió, també fa que calguin produir més metalls, amb la petjada de carboni altíssima que s’associa a aquests processos.
Un sector que no para de créixer
La producció mundial d’acer fa dècades que puja sense parar i, a causa de la seva poca resistència a la corrosió, part de la demanda és per substituïr materials que s’han fet malbé, creant un bucle. Segons un estudi fet amb dades dels Estats Units, el cost econòmic de la corrosió podria ser fins al 4% de producte interior brut d’un país, i ara els responsables d’aquest treball han mirat de calcular quin és exactament l’impacte d’aquest procés d’oxidació en les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’origen humà.

Una de les indústries amb més emissions del món
La indústria del ferro i de l’acer, juntament amb la del ciment, són algunes de les més intensives en carboni perquè, de moment, funcionen majoritàriament cremant carbó. La producció d’acer, de fet, suposa més del 10% de les emissions mundials. Segons els investigadors, la substitució d’acer a causa de la corrosió podria ser responsable de més d’una tercera part d’aquestes emissions, fins a un 3,4% del total.
Prendre mesures podria tenir efectes enormes
El mateix article, però, posa una nota positiva recordant que, gràcies als avenços tecnològics i a les regulacions que s’han imposat a la indústria de l’acer, el seu consum d’energia ha caigut un 61% en els darrers 50 anys. Així, i tot i que encara hi ha molta feina per fer, continuar investigant i alhora coordinar els esforços tant en millorar la producció d’acer com en la prevenció, mitigació i gestió de la corrosió podria tenir efectes positius i fer baixar dràsticament aquesta contribució al canvi climàtic, que gairebé duplica la de la indústria de l’aviació.
D’altra banda, però, si no es fa res la indústria de l’acer podria arribar a suposar el 27,5% de les emissions mundials de carboni l’any 2030, i la corrosió seria responsable de fins a un 9%.