MonPlaneta
La indústria del ciment, entre l’espasa i la paret: reducció d’emissions o desaparició
  • CA

Un grup d’inversors que controla uns dos bilions de dòlars (2.000.000.000.000$) en actius està pressionant els principals productors de ciment del món perquè incrementin els seus esforços per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle derivades de la seva activitat. Segons informa a la seva pàgina web la cadena nord-americana CNN, els 320 membres del Grup Institucional d’Inversors sobre el Canvi Climàtic i l’Acció Climàtica 100+ exigeix al sector que redueixi enormement la seva contribució a l’escalfament global o s’enfronti al que probablement seria una retirada d’inversions fatal.

Actualment, la producció de ciment fa servir enormes quantitats de calor i energia i suposa el 7% de les emissions mundials de CO2. Si fos un país, doncs, només estaria per darrere dels Estats Units i de la Xina en volum d’emissions. És per això que, tal i com ha expressat en un comunicat Stephanie Pfeifer, líder d’aquesta coalicio d’inversors, els productors “necessiten reduir dramàticament la seva contribució al canvi climàtic”, afegint que és “un assumpte crític per al negoci”.

La pressió dels inversors, doncs, arriba a la indústria del ciment després que molts altres sectors, com el dels establiments de menjar ràpid, les principals línies aèries del món i fins i tot els grans productors de petroli, també hagin estat advertits, amb resultats diversos. L’advertiment es dirigeix particularment als quatre productors més grans, que tenen base a Europa: CRH, Lafarge Holcim, Heidelberg Cement i Saint-Gobain, a qui els inversors exigeixen que es comprometin a ser neutrals en emissions l’any 2050 i, a més, que millorin la seva transparència corporativa i en com informen i supervisen la seva contribució al canvi climàtic. La petició ha estat enviada als caps dels consells d’administració de totes les companyies i entre els inversors signants hi ha el BNP Paribas i Aberdeen Standard Investments.

Si no s’adapten, les empreses podrien veure molt reduit el seu accés al capital, segons els mateixos inversors. Per als signants, les companyies tenen tota una sèrie d’opcions per “encapçalar la transformació profunda a què s’enfronta el sector encarant els obstacles a la descarbonització a surt i mitjà termini”, afirma Pfeifer. Reduir les emissions de la producció de ciment, però, serà difícil si es vol mantenir la producció.

Heidelberg, però, s’ha compromès a emprendre algunes mesures, segons un comunicat on afirma que es pren “molt seriosament les preocupacions de la societat sobre la protecció del clima” i que la reducció d’emissions és una de les seves prioritats. Lafarge, per la seva banda, també ha afirmat que és “conscient de l’empremta de carboni del ciment i el formigó” i que són “a la davantera de la mitigació del canvi climàtic”, a més d’anunciar que està investigant en noves tecnologies per reduir-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa