Un estudi liderat per la universitat estatunidenca de Stanford ha descobert que reduir un component habitual de la contaminació atmosfèrica milloraria enormement la productivitat dels conreus. En un estudi publicat a ‘Science Advances’, els investigadors han fet servir imatges per satèl·lit per mostrar per primera vegada com els òxids de nitrogen afecten el creixement de les plantes, revelant com eliminar aquest contaminants tindria beneficis molt més grans que no es pensava.
Un dels contaminants més emesos del món
Els òxids de nitrogen són gasos presents als escapaments dels cotxes i els vaixells i els fums de la indústria. Tot i que són invisibles, gràcies als satèl·lits es poden seguir amb moltíssima precisió i comparar-ho amb les mesures de la producció agrícola obtingudes també de l’espai, veient una relació clara entre el creixement dels conreus i el nivell de contaminació d’un dels compostos més emesos arreu del món.
Segons han pogut esbrinar els científics, aquests gasos afecten directament les cèl·lules de les plantes i, a més, són precursors de l’ozó, una substància tòxica que també redueix la productivitat agrícola i té efectes nocius per a la salut de les persones. Tot i que això darrer és ben conegut, els impactes en la productivitat agrícola s’havien estudiat parcialment i sempre juntament amb altres contaminants.

Un seguiment molt precís
És per això que els científics de Stanford van comparar dades per satèl·lit de com de verds eren els conreus i els nivells de diòxid de nitrogen entre 2018 i 2020, fets gràcies a la seva interacció amb la llum ultravioleta, que permet seguir-los amb més precisió espacial i temporal que en cap altre contaminant de l’aire.
Els resultats indiquen que reduir les emissions de NOx a la meitat milloraria les collites un 25% a l’hivern i un 15% a l’estiu a la Xina, gairebé un 10% a Europa Occidental tant a l’estiu com a l’hivern i un 8% a l’estiu i un 6% a l’Índia. A més, els efectes semblen pitjors durant les èpoques i als indrets on el NOx promou la formació d’ozó.

La mateixa solució de sempre
Un gran avantatge és que les accions que cal prendre per reduir aquestes emissions, com ara l’electrificació del transport, són les mateixes que calen per aturar el canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire. Així doncs, només fan que sumar-se a la llista de beneficis de reduir la contaminació i, a més, podrien resultar claus per un dels grans problemes del futur: alimentar una població cada vegada més gran.
En el futur, els investigadors volen continuar consultant dades, com ara les corresponents a la fotosíntesi de les plantes, per entendre millor els efectes del diòxid de nitrogen en els conreus segons l’estació. A més, també tenen la intenció d’estudiar els efectes concrets d’altres contaminants, com ara el diòxid de sofre i l’amoníac, i també de les condicions atmosfèriques, per entendre els diferents efectes del diòxid de nitrogen segons la zona, l’any i el mes.