MonPlaneta
Reduir la contaminació de l’aire augmentaria la productivitat dels conreus

Un estudi liderat per la universitat estatunidenca de Stanford ha descobert que reduir un component habitual de la contaminació atmosfèrica milloraria enormement la productivitat dels conreus. En un estudi publicat a ‘Science Advances’, els investigadors han fet servir imatges per satèl·lit per mostrar per primera vegada com els òxids de nitrogen afecten el creixement de les plantes, revelant com eliminar aquest contaminants tindria beneficis molt més grans que no es pensava.

Un dels contaminants més emesos del món

Els òxids de nitrogen són gasos presents als escapaments dels cotxes i els vaixells i els fums de la indústria. Tot i que són invisibles, gràcies als satèl·lits es poden seguir amb moltíssima precisió i comparar-ho amb les mesures de la producció agrícola obtingudes també de l’espai, veient una relació clara entre el creixement dels conreus i el nivell de contaminació d’un dels compostos més emesos arreu del món.

Segons han pogut esbrinar els científics, aquests gasos afecten directament les cèl·lules de les plantes i, a més, són precursors de l’ozó, una substància tòxica que també redueix la productivitat agrícola i té efectes nocius per a la salut de les persones. Tot i que això darrer és ben conegut, els impactes en la productivitat agrícola s’havien estudiat parcialment i sempre juntament amb altres contaminants.

Distribució de les emissions de diòxid de nitrogen pel continent europeu  | Agència Espacial Europea
Distribució de les emissions de diòxid de nitrogen pel continent europeu | Agència Espacial Europea

Un seguiment molt precís

És per això que els científics de Stanford van comparar dades per satèl·lit de com de verds eren els conreus i els nivells de diòxid de nitrogen entre 2018 i 2020, fets gràcies a la seva interacció amb la llum ultravioleta, que permet seguir-los amb més precisió espacial i temporal que en cap altre contaminant de l’aire.

Els resultats indiquen que reduir les emissions de NOx a la meitat milloraria les collites un 25% a l’hivern i un 15% a l’estiu a la Xina, gairebé un 10% a Europa Occidental tant a l’estiu com a l’hivern i un 8% a l’estiu i un 6% a l’Índia. A més, els efectes semblen pitjors durant les èpoques i als indrets on el NOx promou la formació d’ozó.

Camp de conreu  | xx
Reduir els nivells de diòxid de nitrogen pot fer augmentar moltíssim la productivitat dels camps i contribuir a la seguretat alimentària

La mateixa solució de sempre

Un gran avantatge és que les accions que cal prendre per reduir aquestes emissions, com ara l’electrificació del transport, són les mateixes que calen per aturar el canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire. Així doncs, només fan que sumar-se a la llista de beneficis de reduir la contaminació i, a més, podrien resultar claus per un dels grans problemes del futur: alimentar una població cada vegada més gran.

En el futur, els investigadors volen continuar consultant dades, com ara les corresponents a la fotosíntesi de les plantes, per entendre millor els efectes del diòxid de nitrogen en els conreus segons l’estació. A més, també tenen la intenció d’estudiar els efectes concrets d’altres contaminants, com ara el diòxid de sofre i l’amoníac, i també de les condicions atmosfèriques, per entendre els diferents efectes del diòxid de nitrogen segons la zona, l’any i el mes.

Més notícies
Les crostes biològiques són formades pels organismes que viuen al sòl i que creen una capa que fixa la pols a terra | Forest and Kim Starr

Les crostes biològiques del sòl redueixen un 60% les emissions de pols

Els microorganismes que les formen estan amenaçades pel canvi climàtic i els canvis d'usos de la terra
:  - Mobile
L'Antàrtida ha perdut una barrera de gel, en una nova mostra dels efectes de l'escalfament global | Piqsels

El 2021 es van batre rècords en quatre indicadors climàtics crítics

Els gasos d'efecte hivernacle, la pujada del nivell del mar i la temperatura i acidificació dels oceans arriben a xifres mai vistes
:  - Mobile
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur

Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals

El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta
:  - Mobile
Associació de conreu de triticale i pèsol a un camp experimental de l’IRTA

Rescatar sis conreus orfes a Europa pot ser una alternativa al monocultiu

Un projecte amb participació catalana vol augmentar la biodiversitat del cultiu amb civada, ordi pelat, triticale, fajol, faves i tramús
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa