MonPlaneta
Les plaques solars de perovskita tornen a batre el seu rècord d’eficiència
  • CA

Les plaques solars de perovskita, la tecnologia més prometedora en el camp de l’energia fotovoltaica, han tornat a batre el seu rècord d’eficiència. En un article a ‘Nature Energy’, un equip de la Universitat Nacional de Singapur ha anunciat que ha aconseguit que les cèl·lules d’aquest material flexible, lleuger, barat i molt prim arribi a convertir en electricitat el 23,6% de l’energia que rep, una xifra que l’apropa molt a les plaques de silici emprades fins ara.

Fer servir la perovskita per fabricar plaques solars podria suposar un salt difícil d’imaginar ja que es podrien emprar en vehicles de tot tipus i també a parets, façanes o fins i tot persianes d’edificis, augmentant enormement el potencial per cenerar electricitat. L’eficiència, però, és molt important, perquè també permet generar més energia en el mateix espai i podria resoldre un dels grans dubtes de les energies renovables: tenim prou espai?

Fins ara, la combinació de perovskita i materials orgànics havia tingut una eficiència d’un 20%, encara lluny del 26,7% de les plaques de silici, que sembla que han arribat al seu límit. El límit teòric d’eficiència de la perovskita, en canvi, és més elevat.

Els dos responsables de l'equip que ha crear aquestes noves plaques solars | National University of Singapore
Els dos responsables de l’equip que ha crear aquestes noves plaques solars | National University of Singapore

Per aconseguir aquest nou rècord, els investigadors van fer servir el que es coneix com una cèl·lula solar tàndem, on dues subcèl·lules estan connectades elèctricament fent servir el que s’anomenen capes d’interconnexió (ICL per les seves sigles en anglès). Aquestes capes són importantíssimes pel rendiment de les plaques.

Fins ara, tot i el seu potencial, les plaques tàndem entre la perovskita i els compostos orgànics es quedaven enrere respecte altres combinacions, però gràcies al desenvolupament d’un nou topus d’ICL, que redueix les pèrdues al seu interior, l’eficiència no només ha millorat molt sinó que ha arribat a xifres rècord.

La investigació en tecnologies fotovoltaiques més modernes, eficients i barates continua sense descans, amb l’objectiu de donar-nos més opcions per dur a terme ràpidament una transició energètica imprescindible per mirar el futur amb més optimisme que fins ara, amb l’amenaça del canvi climàtic penjant damunt dels nostres caps.

Més notícies
Mòdul de perovskita de mida A4 | Universitat de Swansea
Nou avenç en el desenvolupament de plaques solars flexibles i eficients
Un procés presentat fa poc torna a mostrar el gran potencial de la perovskita en aquesta font d'energia renovable
Plaques solars | Exciton Science
Gran pas endavant per a la comercialització de plaques solars de perovskita, superiors a les de silici
Un equip d'investigadors descobreix una manera fàcil i barata de fabricar un dels seus components més importants
Una cèl·lula solar de perovskita | Rob Felt - Georgia Tech
Un gran avenç en la fabricació de plaques solars de baix cost també aconsegueix capturar CO2
Un equip d'enginyers ha creat una manera d'augmentar moltíssim la velocitat i l'eficiència de la perovskita i que, a més, captura diòxid de carboni
Cel·la de perovskita de mida A4
Un nou avenç acosta la possibilitat de cobrir finestres amb plaques solars transparents
Una millora substancial de l'eficiència de les cel·les de perovskita fa una passa de gegant en la multiplicació de la generació fotovoltaica
Macrocentral d'energia solar a Crimea (Rússia)
Un experiment obre la porta a superar el límit teòric d’eficiència de les plaques solars
Aconsegueixen alliberar dos electrons per cada fotó que arriba a la superfície de silici. Fins ara només se'n podia alliberar un, cosa que posava fre a la generació d'electricitat fent servir la llum

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa