La perovskita, el material més prometedor en el desenvolupament de plaques solars més eficients i versàtils, ens ha donat una altra bona notícia. Un equip de la Universitat Queen Mary de Londres (Anglaterra) ha anunciat que ha creat un nou procés que aconsegueix que aquest mineral sigui prou estable com per fer plaques més barates, flexibles i amb més eficiència energètica.
El gran repte d’aquesta tecnologia és aconseguir superar el problema de la inestabilitat química de la perovskita, que fa que es degradi més ràpidament que el silici. La formamidina de perovskita podria resoldre aquest entrebanc. La seva estructura de cristalls negres (FAPbI3) és més estable que la majoria de les altres perovskites. A més, també té propietats més adients per absorbir llum solar i produir electricitat.

Tot plegat té un inconvenient, però, i és que fabricar aquest material és complicat i el procés habitual sovint dóna com a resultat un material groguenc i que no serveix per a les plaques solars. En un article publicat a ‘Advanced Materials’, però, els investigadors expliquen com han trobat una nova manera de crear-lo en fred, sense les temperatures de 150ºC emprades habitualment i que sovint provoquen aquesta “fase groga” que el fa inservible.
Aquest nou procés consisteix a exposar pel·lícules de FAPbI3 a una solució en aerosol a una temperatura més baixa. Així s’aconsegueix formar una forma molt estable del material, en la seva fase de color negre i en només un minut. A causa de l’ús de temperatures més baixes, el material pateix menys i es pot fer més flexible, possibilitant aplicacions en vehicles o fins i tot a la roba.
A més, destaquen els investigadors, el procés és molt fàcil de dur a terme a escala industrial, una passa endavant que podria ser molt important per a la propera revolució en l’energia solar fotovoltaica, una de les potes principals de la transició energètica.