MonPlaneta
Un gran avenç en la fabricació de plaques solars de baix cost també aconsegueix capturar CO2

Les plaques solars de perovskita són una de les tecnologies més prometedores dels darrers anys pel que fa a energies renovables. Si el 2006 la seva eficiència de conversió d’energia era del 3%, ara se situa en un 25,5%, tot i que el seu límit teòric es calcula en un 45% i el pràctic, en un 35%, superant àmpliament les plaques solars de silici que es fan servir a dia d’avui. A més, estudis recents comencen a obrir la possibilitat de fer-les, fins i tot, transparents i tan primes que podrien posar-se a les finestres de les cases o a les façanes, i no només als terrats i cobertes. En un article publicat fa pocs dies a la revista ‘Nature’, un equip d’enginyers de la Universitat de Nova York (Estats Units) va anunciar un nou pas endavant per convertir aquesta tecnologia en l’energia solar del futur, no només accelerant la velocitat i l’eficiència de la generació energètica sinó, a més, capturant diòxid de carboni en el procés.

Cel·les solars de perovskita

Aquest avenç, que podria ser revolucionari, es basa precisament en fer servir aquest gas d’efecte hivernacle en els seus semiconductors orgànics, situats entre la perovskita fotoactiva i els electrodes per tal d’extreure la càrrega. Gràcies a la introducció del CO2, la conductivitat elèctrica d’aquesta capa intermitja s’accelera fins a 10 vegades més que si es fa amb oxigen i continua permetent la fabricació de plaques de perovskita estables i altament eficients sense que faci falta cap tractament addicional. De fet, suposen un avantatge en tots els sentits fins al punt que, d’una banda, el CO2 es podria fer servir de la mateixa manera en tots els semiconductors orgànics –de LEDs orgànics fins a aparells termoelèctrics– i, a més, se’n consumiria una gran quantitat, donant una nova sortida als projectes que, a dia d’avui, miren de capturar aquest gas per retirar-lo de l’atmosfera i, així, lluitar contra el canvi climàtic.

Tot i la investigació que caldrà continuar fent durant els propers mesos i anys per convertir aquestes tecnologies en productes comercials produïts a gran escala, podríem ser al davant d’un dels descobriments més revolucionaris de la cursa pel desenvolupament i la millora de les energies renovables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa