MonPlaneta
Petits productors d’Osona i el Bages s’alien per la sobirania alimentària
  • CA

Set productors d’aliments de les comarques d’Osona i el Bages han posat en marxa el projecte ‘Fem-ho fàcil’, una aliança que vol teixir complicitats entre ells i generar economies de petita escala que els apropin a la sobirania alimentària. Els membres, quatre d’Osona i tres del Bages, volen rendibilitzar aspectes del dia a dia com la logística, la distribució, la comercialització o la visibilització dels seus productes, diversificar les seves fonts d’ingressos i arribar a més clients.

La importància de conservar el sector primari i les seves feines

La pandèmia de Covid-19 i la invasió russa d’Ucraïna han posat de manifest la importància de preservar el sector primari. Tot i que a la Catalunya Central hi ha diversos projectes amb aquest objectiu des de fa temps, ara aquests set productors han fet un pas per fer-lo “més viable”. Lamenten que, durant molt de temps, s’ha fet veure l’alimentació com una cosa barata i que els productes “no tinguin el preu real”, explica a l’ACN Alba Rojas, sòcia de la cooperativa Fresc Coop.

Així, afirma que vol que el menjar sigui “barat” però que cal lluitar perquè sigui “just i sostenible”, i afegeix que a vegades l’oferta és “tan agressiva” que apostar per alguns productes vol dir tenir “una corresponsabilitat més alta” i entendre, per exemple, que cal “esperar” el que calgui pel cicle de producció d’un producte.

La distribució dels aliments és molt més complicada pels petits productors, i és per això que cal teixir aliances | ACN
La distribució dels aliments és molt més complicada pels petits productors, i és per això que cal teixir aliances | ACN

Cap a una estratègia territorial i de país

Durant la pandèmia, diu Rojas, hi va haver un augment “molt important” de la demanda de producte local, cosa que va generar “consciència”. No obstant això, des de ‘Fem-ho fàcil’ temen que això no sigui suficient i que cal “una estratègia territorial i de país” cap a un model més sostenible, tenint en compte “el preu del producte i la qualitat del lloc de treball que el produeix. Així, conclou, hi ha projectes que solucionen problemes “de manera molt ràpida” però amb una petjada ecològica “molt intensa”.

Més notícies
Menjar menys carn de vaca pot tenir un efecte molt important en la sostenibilitat de l'alimentació
Menjar un 20% menys de carn de vaca reduiria la desforestació a la meitat
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades també caurien un 50%, segons un estudi
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors | Laura Roquer Beni
Cultivar faves beneficia tant els pol·linitzadors com la producció agrícola
Un estudi aprofundeix en el comportament i els factors que afecten les abelles
La carn és un element massa present a les dietes dels països occidentals | Pxhere
El consum mundial de carn hauria de baixar un 75% per ser sostenible
La reducció hauria de ser sobretot als països rics, però eliminar del tot la carn podria tenir efectes perillosos a diversos nivells
Un nou estudi ha relacionat una conducta alimentària patològica amb un desenvolupament anormal del cervell | Pxhere
Troben una diferència al cervell dels infants amb trastorn per afartament
Un estudi ha identificat observat canvis en la densitat de la matèria grisa dels qui pateixen aquest problema

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa