Set productors d’aliments de les comarques d’Osona i el Bages han posat en marxa el projecte ‘Fem-ho fàcil’, una aliança que vol teixir complicitats entre ells i generar economies de petita escala que els apropin a la sobirania alimentària. Els membres, quatre d’Osona i tres del Bages, volen rendibilitzar aspectes del dia a dia com la logística, la distribució, la comercialització o la visibilització dels seus productes, diversificar les seves fonts d’ingressos i arribar a més clients.
La importància de conservar el sector primari i les seves feines
La pandèmia de Covid-19 i la invasió russa d’Ucraïna han posat de manifest la importància de preservar el sector primari. Tot i que a la Catalunya Central hi ha diversos projectes amb aquest objectiu des de fa temps, ara aquests set productors han fet un pas per fer-lo “més viable”. Lamenten que, durant molt de temps, s’ha fet veure l’alimentació com una cosa barata i que els productes “no tinguin el preu real”, explica a l’ACN Alba Rojas, sòcia de la cooperativa Fresc Coop.
Així, afirma que vol que el menjar sigui “barat” però que cal lluitar perquè sigui “just i sostenible”, i afegeix que a vegades l’oferta és “tan agressiva” que apostar per alguns productes vol dir tenir “una corresponsabilitat més alta” i entendre, per exemple, que cal “esperar” el que calgui pel cicle de producció d’un producte.
Cap a una estratègia territorial i de país
Durant la pandèmia, diu Rojas, hi va haver un augment “molt important” de la demanda de producte local, cosa que va generar “consciència”. No obstant això, des de ‘Fem-ho fàcil’ temen que això no sigui suficient i que cal “una estratègia territorial i de país” cap a un model més sostenible, tenint en compte “el preu del producte i la qualitat del lloc de treball que el produeix. Així, conclou, hi ha projectes que solucionen problemes “de manera molt ràpida” però amb una petjada ecològica “molt intensa”.