MonPlaneta
El consum mundial de carn hauria de baixar un 75% per ser sostenible
  • CA

Per tal que el nostre planeta ens pugui continuar proveïnt d’aliments, els països rics haurien de reduir enormement el seu consum de carn. Segons un estudi elaborat per la Universitat de Bonn, a Alemanya, la reducció ideal seria d’un 75%, una xifra que permetria que la producció d’aliments continués sent sostenible. De fet, l’estudi, publicat a la revista ‘Annual Review of Resource Economics’, fins i tot afegeix que el consum de carn, per bé que en quantitats petites, pot ser beneficiós pel planeta.

Un consum clarament excessiu i que fa mal al planeta

El treball analitza l’estat actual de la recerca en diversos efectes del consum de carn, no només en el medi ambient i el clima sinó, també, en la salut i l’economia mundials. A dia d’avui, cada ciutadà de la Unió Europea consumeix uns 80 quilos de carn cada any, amb els danys al medi ambient i al clima que això suposa. Els remugants, per exemple, produeixen grans quantitats de metà, un gas amb un efecte hivernacle molt potent, i la relació entre les calories que consumeixen i les que es converteixen en carn no és especialment òptima, tot plegat sense sumar, és clar, el malbaratament alimentari. Això, és clar, fa que calgui una gran superfície de camps de conreu per alimentar molts animals, destruint ecosistemes i reduïnt els hàbitats naturals de moltes espècies.

El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels
El consum d’aigua, a més del metà, és una part essencial de la petjada ambiental de la producció de carn | Piqsels

La carn pot ser un fre a la seguretat alimentària mundial

Més enllà d’això, a més, hi ha els efectes negatius del consum excessiu de carn per a la salut. Així doncs, les raons per reduir el consum d’aliments d’origen animal són més que sobreres. El mateix autor de l’estudi, el doctor Matin Qaim, recorda en un comunicat que si tots els humans mengessin tanta carn com nosaltres, “no compliríem els objectius climàtics internacionals i molts ecosistemes col·lapsarien”. Així doncs, proposa reduir el consum a 20 o menys quilos anuals. A més, aprofitant els efectes de la invasió russa d’Ucraïna en el subministrament mundial d’aliments, recorda que caldria alimentar menys animals i més persones amb cereals per tal de garantir la seguretat alimentària.

Eliminar totalment la carn, una mala idea per diverses raons

Tot i això, l’estudi també posa de manifest que canviar completament a una dieta vegetariana o vegana, a nivell mundial, tindria conseqüències negatives. Primer de tot, hi ha indrets del món on no poden créixer prou aliments vegetals. Així, per exemple, nosaltres no podem menjar herba, però els animals sí i nosaltres ens els podem menjar a ells. El pasturatge, dut amb cura i amb un número limitat d’animals, no suposa cap tipus de problema pel planeta.

Això és especialment cert a les regions més pobres del món, on tenen poques plantes que els puguin donar proteïnes de bona qualitat i micronutrients. Així, els animals poden ser un recurs clau en una dieta sana i, a més, són una font important d’ingressos per a moltíssimes persones. La desaparició dels beneficis econòmics de la llet, els ous i la carn podria abocar a la misèria milions de persones arreu del món.

Un pastor amb un ramat d'ovelles | ACN
Un pastor amb un ramat d’ovelles | ACN

Un problema dels països rics

En qualsevol cas, però, els països pobres no són el problema, ja que consumeixen moltíssima menys carn que no pas nosaltres, que som els qui hauríem de reduir-ne el consum per assegurar un futur millor per a tots. Aconseguir-ho, però, és molt complicat. Tot i que els vegetarians i els vegans són més que abans, el consum de carn continua estancat a Europa i és encara més alt a Amèrica del Nord i Austràlia. És per això que l’estudi proposa introduir impostos més alts als aliments d’origen animal que reflecteixin l’impacte ambiental que suposen. “Seria totalment raonable i just que els consumidors compartissin una part més gran d’aquests costos”, sentencia Qaim.

A més d’això, els autors també demanen que el consum sostenible s’integri als currículums de les escoles i, és clar, també a la formació dels futurs mestres i professors, per tal que siguin tots més conscients de l’impacte de les seves decisions. Això, és clar, no s’aplica només al menjar sinó a absolutament totes les que prenem a la nostra vida quotidiana.

Més notícies
El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels
Produir carn de vedella a Catalunya gasta molta menys aigua que la mitjana
El país és "molt eficient" i consumeix 2-3 vegades menys aigua alhora que contempla criteris ambientals i de benestar animal
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
Un experiment per mirar de cultivar carn a l’espai
La primera missió totalment privada a l'ISS provarà aquesta tecnologia, clau per a l'exploració del cosmos
No només el què sinó també el quan es mengen alguns aliments pot canviar molt la salut de les persones amb diabetis
Menjar menys processats a la nit pot allargar la vida dels diabètics
Un estudi revela que el moment del dia en què es mengen alguns aliments també afecta la salut dels qui pateixen la malaltia
L'alimentació pot tenir un efecte fins i tot en el nostre genoma, tot i que encara queda molt per aprendre en aquest camp | Rawpixel
La dieta té un efecte directe en els nostres gens
La nutrigenòmica mira d'explicar l'acció dels nutrients, que activen alguns interruptors de l'ADN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa