MonPlaneta
Cultivar faves beneficia tant els pol·linitzadors com la producció agrícola
  • CA

Els insectes pol·linitzadors són imprescindibles per a la producció de molts conreus de menjar. Aquests animals, com ara les abelles, són un element essencial i depenen tant de poder tenir lloc on fer nius com de la disponibilitat d’aliments. Sense això, acaben morint, i això afecta la productivitat de molts camps i, per tant, perilla la seguretat alimentària. És per això que, buscant solucions, un equip de científics ha presentat un estudi on afirma que el conreu de faves beneficia tant aquests pol·linitzadors com, de retruc, la producció agrícola, publicat en un article a ‘Basic and Applied Ecology’,

En el seu treball, els investigadors han demostrat que entre aquells paisatges on hi ha una proporció alta d’hàbitats seminaturals i aquells on hi ha una proporció alta de faves, hi ha més borinots i abelles salvatges en aquests darrers i que, a més, la producció agríciola és més alta.

Les abelles tenen un gran efecte en la productivitat de les faves | Nicole Beyer
Les abelles tenen un gran efecte en la productivitat de les faves | Nicole Beyer

Les abelles, pol·linitzador imprescindibles

Els científics van observar el comportament de les abelles en camps diversos, mirant d’esbrinar quins eren els efectes concrets en cada paisatge agrícola segons la seva composició. En aquest cas, la investigació va concloure que la producció de les plantes pol·linitzades per insectes era un 34% més alta que no pas les que vivien en llocs on aquests animals tenien dificultats per arribar.

Preferència per les faves

Això, però, no es relaciona només amb la densitat d’abelles sinó també amb quina espècie concreta d’abella hi ha. Aquesta observació és especialment interessant perquè gairebé no hi ha estudis que relacionin el tipus i el comportament de les abelles amb la composició del paisatge, cosa que pot dependre, directament, de quines són les seves plantes “preferides” i de la llargada dels seus becs.

Gràcies a aquest estudi, s’ha pogut veure una vegada més la importància del paisatge per a la producció agrícola, en aquest cas amb l’exemple de les faves, i com la disponibilitat d’hàbitats rics en flors pot millorar la presència i activitat de les abelles i, per tant, els seus serveis ecosistèmics que, en aquest cas, beneficien les persones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa