MonPlaneta
Menjar un 20% menys de carn de vaca reduiria la desforestació a la meitat
  • CA

Reduir el consum de carn de vaca en un 20%, substituïnt-la per una alternativa com ara la ‘carn’ microbiana, podria fer caure a la meitat tant la desforestació com les emissions de gasos d’efecte hivernacle associades, segons un estudi de l’Institut de Recerca de lmpacte Climàtic de Postdam (Alemanya) publicat a la revista ‘Nature’.

Una gran font d’emissions

La ramaderia bovina és una de les principals causes de desforestació arreu del món, i els animals en sí mateixos són una enorme font de metà, un gas d’efecte hivernacle molt més potent que el diòxid de carboni. Així, substituir una part de la carn de vaca que es consumeix al món amb alguna alternativa podria reduir part de la seva petjada ambiental i de carboni de manera significativa, per bé que no suficient.

Alguns estudis anteriors ja havien apuntat que canviar la carn de vaca per alternatives sense carn, com ara les micoproteïnes, podia tenir molts beneficis pel medi ambient. Aquesta ‘carn’ microbiana es produeix en grans tancs d’acer, on uns fongs que habitualment viuen al sòl duen a terme un procés de fermentació amb glucosa i altres nutrients.

Les vaques de la Cooperativa La Fageda | xx
Les vaques són grans emissores de metà, un gas d’efecte hivernacle molt potent

Un estudi pioner

Aquest estudi suposa el primer cop que s’intenta calcular l’impacte concret d’una substitució parcial de la carn de vaca amb micoproteïnes, tenint en compte factors com el creixement de la població, la demanda d’aliments i altres factors socieconòmics durant un període de trenta anys.

L’equip ha fet servir un model matemàtic per tenir en compte els canvis en tots aquests elements entre 2020 i 2050 i la quantitat de pastures i conreus que caldria crear per alimentar les vaques i satisfer l’augment de la demanda. Això, és clar, a més de l’augment d’emissions de metà i d’ús d’aigua.

El control del consum d'aigua és una part essencial de la petjada ambiental de la producció d'aliments, especialment de la ramaderia | Piqsels
La ramaderia bovina té una petjada ambiental molt important | Piqsels

Una gran reducció de la petjada ambiental i de carboni

Segons els seus càlculs, substituir en un 20% el consum de carn de vaca per càpita amb micoproteïnes d’aquí al 2050 reduiria les emissions de metà en un 11% i la desforestació i les emissions associades caurien a la meitat. Els efectes són tan grans perquè, en aquest escenari, la demanda global d’aquest producte no creixeria i, per tant, no caldrien pastures ni conreus nous. Si la substitució fos del 50%, la desforestació i les emissions es reduirien un 80%, i si fos del 80%, caurien un 90%.

Totes les substitucions, però, tindrien un efecte petit en el consum d’aigua per a ús agrícola, perquè l’aigua estalviada en conreus per a farratge aniria a parar a altres cultius, inclosos els que són per a consum humà directe.

Un llarg camí

Aquest tipus de treballs poden ajudar a mostrar vies de fer més sostenible la producció d’aliments, però cal tenir en compte altres variables. Per exemple, la producció de micoproteïnes pot consumir més electricitat que la carn de vaca i, per tant, caldria tenir en compte un altre tipus d’impactes ambientals. Tot i això, la informació que aporten aquests estudis és molt útil de cara al futur i pot servir per anar optimitzant les xarxes alimentàries per fer-les, si no sostenibles, cada cop menys perjudicials.

Més notícies
La línia entre la nit i el dia vista des de l'Estació Espacial Internacional | Christina Koch (NASA)
Un experiment per mirar de cultivar carn a l’espai
La primera missió totalment privada a l'ISS provarà aquesta tecnologia, clau per a l'exploració del cosmos
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Els nivells de metà a l’atmosfera estan pujant més ràpid que mai
Malgrat les promeses dels governs mundials, ha arribat a xifres rècord en una escalada sense precedents
L'alimentació pot tenir un efecte fins i tot en el nostre genoma, tot i que encara queda molt per aprendre en aquest camp | Rawpixel
La dieta té un efecte directe en els nostres gens
La nutrigenòmica mira d'explicar l'acció dels nutrients, que activen alguns interruptors de l'ADN
Impressio de carn en 3D | Novameat
Mantega de cacau, ingredient clau d’una nova “carn” vegetal impresa en 3D
Un equip d'investigadors ha treballat per identificar diverses fórmules que permetin augmentar aquest mercat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa