Aquest divendres passat es va presentar a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB) la nova Càtedra Biocontrol Technologies de Microorganismes per a l’Agricultura, que vol contribuir a estudiar el control biològic i la nutrició vegetal per tal de fer més segur i sostenible aquest sector productiu. En concret, la càtedra impulsarà activitats de recerca, formació i divulgació sobre com poden ajudar els microorganismes en la lluita contra les malalties dels cultius, alineant-se alhora amb el Pacte Verd Europeu i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Una empresa nascuda a la mateixa universitat
El rector de la UB, Joan Guàrdia, va recordar que Biocontrol Technologies va néixer com a ‘spin-off’ de la universitat l’any 2005 i que, per tant, és “filla de la casa”. Això, va afirmar, “referma la idea que la UB ha de servir de catalitzadora d’empreses” i que “l’èxit rau en el fet que puguin créixer amb el pas del temps”. Per la seva banda el director general de l’empresa, Eduard Fernando, la va definir com a “innovadora i internacionalitzada, compromesa amb una agricultura sostenible” i que desenvolupa “agents de control biològic respectuosos amb el medi ambient i la biodiversitat, que garanteixen una salut òptima dels conreus”.

Tornar a la UB “part del que ens ha donat”
La càtedra neix de l’interès per implementar pràctiques agrícoles sostenibles, basades en l’ús de microorganismes, que garanteixin l’equilibri del medi i resultats beneficiosos per als agricultors i que, a més, siguin innòcues per als consumidors. Amb ella, es vol aconseguir que els diferents agents del món de l’agricultura es familiaritzin amb les estratègies de control biològic duent a terme, entre d’altres, seminaris i conferències sobre la matèria. Així, va afirmar Fernando, Biocontrol Technologies reivindica una praxi empresarial “compromesa amb la recerca, la innovació i la transferència de coneixement” que, a més, torna a la UB “part del que ens ha donat”.
Els microorganismes com a alternativa als productes químics
La professora emèrita de Fisiologia Vegetal de la UB, Maria Isabel Trillas, sòcia fundadora de Biocontrol Technologies i directora de la càtedra, va explicar com “entre un 20% i un 50% de les pèrdues en els cultius són degudes a malalties i plagues, i aquestes plagues es controlen fonamentalment amb productes químics” i que la directiva europea va retirar un 74% dels productes autoritzats pels seus efectes perjudicials en la salut, el medi ambient i els cultius. Així doncs, el control biològic és una alternativa que, amb “l’acció directa dels microorganismes” té uns beneficis sobre la planta que són superiors, de fet, als del control químic, que genera “dependència i també resistències”.
“Des de l’empresa esperem poder llançar al mercat noves solucions els propers anys que siguin tan útils com el T34 Biocontrol®, que hi continua sent per protegir les malalties dels cultius”, va concloure Eduard Fernando.