MonPlaneta
Nova càtedra de la UB sobre el paper dels microorganismes en l’agricultura

Aquest divendres passat es va presentar a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (UB) la nova Càtedra Biocontrol Technologies de Microorganismes per a l’Agricultura, que vol contribuir a estudiar el control biològic i la nutrició vegetal per tal de fer més segur i sostenible aquest sector productiu. En concret, la càtedra impulsarà activitats de recerca, formació i divulgació sobre com poden ajudar els microorganismes en la lluita contra les malalties dels cultius, alineant-se alhora amb el Pacte Verd Europeu i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Una empresa nascuda a la mateixa universitat

El rector de la UB, Joan Guàrdia, va recordar que Biocontrol Technologies va néixer com a ‘spin-off’ de la universitat l’any 2005 i que, per tant, és “filla de la casa”. Això, va afirmar, “referma la idea que la UB ha de servir de catalitzadora d’empreses” i que “l’èxit rau en el fet que puguin créixer amb el pas del temps”. Per la seva banda el director general de l’empresa, Eduard Fernando, la va definir com a “innovadora i internacionalitzada, compromesa amb una agricultura sostenible” i que desenvolupa “agents de control biològic respectuosos amb el medi ambient i la biodiversitat, que garanteixen una salut òptima dels conreus”.

La càtedra va ser presentada a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona | UB
La càtedra va ser presentada a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona | UB

Tornar a la UB “part del que ens ha donat”

La càtedra neix de l’interès per implementar pràctiques agrícoles sostenibles, basades en l’ús de microorganismes, que garanteixin l’equilibri del medi i resultats beneficiosos per als agricultors i que, a més, siguin innòcues per als consumidors. Amb ella, es vol aconseguir que els diferents agents del món de l’agricultura es familiaritzin amb les estratègies de control biològic duent a terme, entre d’altres, seminaris i conferències sobre la matèria. Així, va afirmar Fernando, Biocontrol Technologies reivindica una praxi empresarial “compromesa amb la recerca, la innovació i la transferència de coneixement” que, a més, torna a la UB “part del que ens ha donat”.

Els microorganismes com a alternativa als productes químics

La professora emèrita de Fisiologia Vegetal de la UB, Maria Isabel Trillas, sòcia fundadora de Biocontrol Technologies i directora de la càtedra, va explicar com “entre un 20% i un 50% de les pèrdues en els cultius són degudes a malalties i plagues, i aquestes plagues es controlen fonamentalment amb productes químics” i que la directiva europea va retirar un 74% dels productes autoritzats pels seus efectes perjudicials en la salut, el medi ambient i els cultius. Així doncs, el control biològic és una alternativa que, amb “l’acció directa dels microorganismes” té uns beneficis sobre la planta que són superiors, de fet, als del control químic, que genera “dependència i també resistències”.

“Des de l’empresa esperem poder llançar al mercat noves solucions els propers anys que siguin tan útils com el T34 Biocontrol®, que hi continua sent per protegir les malalties dels cultius”, va concloure Eduard Fernando.

Més notícies
La desforestació per fer lloc a l'agricultura és un dels grans motors de degradació del sòl | Pixabay

L’agricultura ja ha degradat el 40% de la superfície de la Terra

Un informe de l'ONU assenyala l'agricultura com la principal responsable d'aquest procés insostenible
:  - Mobile
Els sírfids, com aquest posat en una calèndula, són un gran enemic de les plagues a qui es pot oferir un hàbitat agradable enmig dels conreus | IRTA

Sembrar flors silvestres entre els cultius ajuda a combatre plagues

L'IRTA prova aquesta estratègia per convertir els camps en albergs de biodiversitat i afavorir el control biològic
:  - Mobile
Els participants al Simposi de Viticultura Regenerativa han participat, al final de les conferències, en una roda de preguntes moderat per la periodista Margalida Ripoll | A.S.

L’agricultura regenerativa es reivindica com a canvi de paradigma

L'Associació de Viticultura Regenerativa ha celebrat el seu segon simposi al Vinseum de Vilafranca del Penedès
:  - Mobile
El fertilitzant agrícola podria obtenir-se reciclant les aigües residuals, en una nova idea per impulsar l'economia circular | Cjp24 (Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Proposen reciclar les aigües residuals en fertilitzant per a l’agricultura

Un equip d'investigadors demostra com pot reduir la petjada ambiental i de carboni alhora que crea una nova economia
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa