MonPlaneta
Una nova bateria pot reduir moltíssim el cost d’emmagatzemar l’energia
  • CA

Un equip internacional d’investigadors creu que una nova bateria, més barata i amb quatre cops més capacitat d’emmagatzematge que les d’ions de liti, podrien reduir moltíssim el cost d’emmagatzemar l’energia. En un article publicat a la revista ‘Advanced Materials’, els científics sumen aquest avenç als que, durant els darrers anys, han obert la porta a accelerar i abaratir la descarbonització de l’economia mundial.

Una tecnologia descoberta fa més de 50 anys

Aquesta nova bateria forma part de les conegudes com a bateries de sodi i sofre, que essencialment es poden obtenir processant l’aigua del mar i que, per tant, són enormement més barates que no pas les d’ions de liti, a més de menys perjudicials per al medi ambient. Tot i que fa més de 50 anys que existeixen, però, fins ara aquestes bateries havien estat inferiors en prestacions i no es feien servir per la seva baixa capacitat d’emmagatzematge i una vida útil força limitada.

Bateria d'ió de liti | Flickr
Les bateries d’ió de liti, les més emprades actualment, tenen alguns inconvenients importants | Flickr

Un gran salt qualitatiu

Gràcies a un simple procés de piròlisi i a uns electrodes basats en el carboni, però, els investigadors han aconseguit millorar la reactivitat del sofre i la reversibilitat de les reaccions entre els dos components, eliminant els inconvenients descrits i donant a les bateries una vida útil llarguíssima i una capacitat molt més alta, si més no a temperatura ambient.

Una gran aliada de les renovables

En el cas d’aquesta bateria de sodi i sofre, de fet, s’ha dissenyat expressament perquè sigui una solució d’alt rendiment per emmagatzemar l’energia generada per les fonts renovables per a la xarxa elèctrica, permetent estabilitzar l’oferta i la demanda alhora que es redueixen els costos d’operació.

Així, quan no hi ha ni sol ni vent, aquestes bateries barates i d’alta qualitat, i que es poden produir amb materials fàcils d’aconseguir, podrien proveïr la població d’energia. Una nova alternativa a les bateries que hem fet servir fins ara i que suposa una altra oportunitat d’eliminar no només la nostra dependència del carboni sinó també de matèries primeres cares, tòxiques i difícils d’aconseguir com ara el liti per d’altres que, a més, donen resultats millors.

Més notícies
Bateries esclatant a una planta de tractament de residus al Regne Unit | BBC
Llençar les bateries on no toca pot ser molt més perillós del que sembla
Un estudi al Regne Unit ho relaciona amb centenars d'incendis a contenidors, camions d'escombraries, abocadors i plantes de tractament
El cartró podria passar de ser un residu molest a el pilar d'una nova indústria de les bateries elèctriques | Pixnio
Un nou mètode permet reciclar cartró en material per a fer bateries
La carbonització pot iniciar una revolució en el sector de l'electrònica i la mobilitat elèctrica
Les bateries són un element central de la nostra vida i la nostra economia i ho seran encara més en el futur | Wikimedia Commons
Proposen un substitut sostenible, eficient i barat a les bateries de liti
Basades en el calci, són una alternativa segura i verda al model actual
Un coet New Shepard de Blue Origin durant el llançament
Un component de les bateries pot ser el combustible espacial del futur
Segons un nou estudi, té més energia, és més barat i més fàcil d'emmagatzemar que l'actual, a més de no emetre gasos d'efecte hivernacle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa