MonPlaneta
Un nou mètode permet reciclar cartró en material per a fer bateries
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Tecnològica Nanyang (Singapur) ha anunciat que ha desenvolupat un nou mètode que aconsegueix reciclar cartró en un material que es pot fer servir en la fabricació de bateries elèctriques. Aquest procediment, que han anomenat carbonització, ha estat presentat en un article publicat a ‘Additive Manufacturing’ i pot iniciar una revolució en l’electrònica de consum i en la mobilitat elèctrica, ja que pot permetre reduir enormement el cost ambiental d’aquests dos sectors alhora que converteix unes deixalles molt habituals en un material de gran valor.

Un procediment senzill, net i amb resultats superiors

La carbonització consisteix a exposar el cartró a temperatures molt altes per tal que quedi reduït a carboni pur, vapor d’aigua i olis. El carboni es pot fer servir per als ànodes de les bateries però, a més, l’oli es pot processar com a biocombustible. Com que tot aquest procés té lloc un entorn sense oxigen, per si fos poc, també té l’avantatge de resultar en unes emissions negligibles de gasos d’efecte hivernacle.

Segons els investigadors, els ànodes de carboni que es poden fabricar gràcies a procediment són d’una gran qualitat. De fet, més que els que es fan servir habitualment, ja que poden ser carregats i descarregats fins a 1.200 cops, el doble que els que es fan servir als telèfons mòbils actuals, i també són més resistents a l’estrès físic.

Aquest carboni fet de paper i cartró reciclats pot canviar completament la indústria de l'electrònica i la mobilitat elèctrica | Nanyang Technological University
Aquest carboni fet de cartró reciclat pot canviar completament la indústria de l’electrònica i la mobilitat elèctrica | Nanyang Technological University

Una revolució en la fabricació de bateries

La fabricació de l’ànode d’una bateria d’ió de liti pot suposar fins a un 15% del seu cost total i la seva producció depèn, en primer lloc, de les operacions mineres per extreure les matèries primeres i, després, d’un processament costós i on es fan servir productes tòxics com ara metalls pesants. Així doncs la carbonització, que fa servir deixalles com a matèria primera i que requereix menys energia, menys contaminació i menys emissions, no és només una alternativa verda sinó que, a més, podria fer caure dràsticament els costos de producció de les bateries i, per tant, el seu preu.

Un mètode de reciclatge revolucionari

El cartró és emprat en moltíssimes situacions quotidianes i, especialment pel que fa als envasos, és una gran font de deixalles. És per això que trobar un manera de reutilitzar-lo és una prioritat des de fa anys però, en aquest cas, el resultat és especialment espectacular perquè el material resultant té un valor més alt, com a part fonamental d’alguns dels sectors industrials més importants del món.

Malgrat com de prometedors són els resultats presentats, però, els investigadors responsables del desenvolupament de la carbonització afirmen que continuaran treballant per millorar la capacitat d’emmagatzematge d’energia del carboni resultant i, també, per reduir l’energia necessària per convertir el cartró en carboni.

Més notícies
Un telèfon mòbil carregant-se a la velocitat habitual | Ivan Radic / Flickr
Un nou carregador pot omplir la bateria d’un mòbil en només 9 minuts
El prototip va ser presentat aquest dimarts al Mobile World Congress
Bateria de vehicle elèctric
Una bateria que s’apropa als límits de la física
Un equip de científics ha resolt dos dels principals problemes de la creació de bateries de liti-oxigen. En el procés gairebé han aconseguit un 100% d'eficiència coulòmbica, una xifra impossible
Retirada de cobalt del càtode d'una bateria d'ió-liti esgotada | Jeff Fitlow / Universitat Rice
Les bateries amb liti reciclat poden ser tan eficients com les de liti “nou”
Nou avenç en un dels obstacles més grans de la transició energètica
Aquesta central compta amb una bateria de sorra per pot emmagatzemar energia en forma de calor durant mesos | Polar Night Energy
La primera “bateria de sorra” podria iniciar una revolució energètica
Ha estat instal·lada a Finlàndia i pot emmagatzemar energia durant mesos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa