MonPlaneta
Llençar les bateries on no toca pot ser molt més perillós del que sembla
  • CA

Llençar les bateries dels telèfons mòbils o altres aparells electrònics allà on no toca pot ser molt més que una negligència mediambiental i ser, directament, perillós. Segons un estudi dut a terme al Regne Unit per l’Associació de Serveis Ambientals, una acció tan simple com aquesta està relacionada amb centenars d’incendis a contenidors, camions d’escombraries, deixalleries i plantes de tractament de residus cada any que, a més, costen l’equivalent a 183 milions d’euros anuals als serveix d’extinció i les empreses gestores dels residus.

Incendis que poden créixer ràpidament

Les bateries d’ió de liti són les més emprades arreu del món i en podem trobar a gairebé tot arreu: telèfons mòbils, ordinadors portàtils, tauletes, joguines, raspalls de dents i fins i tot objectes menys sospitosos, com ara les targetes de felicitació musicals. Aquestes bateries, que a més cada cop són més potents, poden esclatar si es malmeten o s’esclafen, i aquesta és la raó dels incendis de què informen les autoritats britàniques.

Bateria d'ió liti | Flickr
Bateria d’ió liti | Flickr

En general, si acaben llençades al rebuig o a algun contenidor de reciclatge, en comptes de als contenidors de piles i acumuladors, acaben sent esclafades o compactades i, aleshores, poden curtcircuitar i causar una explosió o un incendi. Si al voltant tenen materials inflamables, com ara paper o plàstic, es poden encendre i que el foc adquireixi unes dimensions considerables força ràpidament.

Una raó més per llençar cada cosa on toca

Així doncs, tant pel futur de la Terra i el seu medi ambient com per evitar incendis que poden arribar a ser perillosos i costen diners tant a les empreses gestores dels residus com a les administracions públiques –és a dir, als nostres impostos-, cal recordar que els aparells electrònics, fins i tot les seves bateries, no es poden llençar al contenidor gris ni al de plàstic sinó que cal dur-los, com a Residus d’Aparells Electrics i Electrònics (RAEE) que són, a botigues d’electrodomèstics amb una superfície de venda igual o superior a 400 m², tal com mostra el cercador de ‘Residu On Vas’ del Departament d’Acció Climàtica.

Més notícies
El cartró podria passar de ser un residu molest a el pilar d'una nova indústria de les bateries elèctriques | Pixnio
Un nou mètode permet reciclar cartró en material per a fer bateries
La carbonització pot iniciar una revolució en el sector de l'electrònica i la mobilitat elèctrica
Un coet New Shepard de Blue Origin durant el llançament
Un component de les bateries pot ser el combustible espacial del futur
Segons un nou estudi, té més energia, és més barat i més fàcil d'emmagatzemar que l'actual, a més de no emetre gasos d'efecte hivernacle
La nova bateria elèctrica durant les proves al laboratori | Akron University
Desenvolupen unes noves bateries per a vehicle elèctric que poden durar més de 16 anys
Aquest avenç podria ser molt important per al futur de la transició energètica
Motor de cotxe elèctric | Flickr
Un material extret dels arbres millorarà la nova generació de bateries
És molt més conductor, barat i poc contaminant que els que es fan servir actualment

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa