MonPlaneta
Un nou sistema pot reduir moltíssim les captures accidentals de taurons
  • CA

Una nota tecnologia pot aconseguir protegir els taurons de les captures accidentals. En un estudi publicat a ‘Current Biology’, els seus creadors, l’empresa britànica Fishtek Marine, presenten els resultats de les proves d’un sistema que podria eliminar la principal amenaça que pateixen aquests depredadors marins, les poblacions dels quals continuen caient sense parar malgrat que la declaració de moltes aigües oceàniques com a zones protegides.

Gràcies a aquest invent, anomenat “SharkGuard”, la pesca amb palangre podria continuar sense que, en el procés, es capturessin enormes quantitats no només de taurons sinó també de rajades. Així, afirmen des de Fishtek Marine, es podrien satisfer alhora les necessitats dels pescadors i les del medi ambient, ajudant a que les poblacions d’aquests peixos es recuperin i compleixin el seu paper als ecosistemes o viuen.

Un tauró atrapat per pescadors | Ignasi Nuez / Submón
Un tauró atrapat per pescadors | Ignasi Nuez / Submón

Més de 100 milions de captures accidentals anuals

Actualment, cada any es capturen per error més de 100 milions de taurons i rajades, uns animals dels quals una quarta part de les espècies es consideren amenaçades d’extinció. En línia amb això, a Fishtek van pensar que, potser, els sistemes emprats per allunyar els taurons que fan servir els submarinistes i els surfistes podrien ser aplicats a la indústria de la pesca de la tonyina i, així, protegir-los a ells. El SharkGuard emet un petit camp elèctric polsant que, quan s’enganxa al palangre, crea un camp elèctric al voltant de l’esquer. Així els taurons i les rajades, que tenen receptors elèctrics, no s’hi apropen i no mosseguen els hams.

Fins a un 91% menys de captures

El sistema va ser provat entre els mesos de juliol i agost de 2021 al sud de França en dos vaixells de pesca que van desplegar més de 18.000 hams. Segons els resultats obtinguts, SharkGuard va reduir les captures accidentals en un 91% en el cas dels taurons i un 71% en el cas de les rajades mentre, alhora, les captures de tonyina no van veure’s impactades per la presència del Shark Guard.

Així doncs, la tecnologia funciona, però ara cal veure’n les limitacions. El més important és el fet que cal recarregar les bateries relativament sovint. Quan això estigui solucionat, Fishtek espera que 2.000 aparells tinguin un cost d’uns 20.000 dòlars però que tinguin una vida útil d’entre 3 i 5 anys, cosa que faria baixar la inversió, esperen, fins els 4.000 dòlars anuals, una quantitat modesta per a la majoria de pescadors de tonyina.

Més notícies
Un exemplar de tauró tigre
Identifiquen una correlació entre els cicles lunars i els atacs de taurons
Un estudi comparant dades de gairebé 50 anys podria ajudar a explicar el comportament d'aquests animals
El tauró dels esculls del Carib és una espècie amenaçada i, al Gran Escull Maia, hi ha algunes de les poblacions més grans i alhora més vulnerables | Wikimedia Commons
Els pescadors protegeixen una ‘autopista’ de taurons al Carib
El Gran Escull Maia és el segon més gran del món i acull molta biodiversitat amenaçada
Un helicòpter i un dron van seguir i gravar un grup d'orques caçant taurons blancs a Sud-àfrica | Christiaan Stopforth
Aconsegueixen gravar unes orques caçant taurons blancs
L'enregistrament es va fer a Sud-àfrica gràcies a un dron i un helicòpter
Un exemplar de mussola vera en un aquari | Wikimedia Commons
Un tauró femella pareix després de 10 anys en un aquari sense mascles
Aquest naixement per partenogènesi és el primer que s'observa en la seva espècie

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa