MonPlaneta
Identifiquen una correlació entre els cicles lunars i els atacs de taurons

Al contrari del que s’acostuma a pensar, els atacs de taurons a humans, si més no sense provocació prèvia, són molt poc habituals. Tot i això, un estudi publicat a ‘Frontiers in Marine Science’ indica que hi ha una correlació entre aquests atacs i el cicle de la Lluna, que podria ajudar a explicar el comportament d’aquests animals.

El treball, dut a terme per investigadors de la Universitat de Florida i la Universitat Estatal de Louisiana, als Estats Units, és el primer que mostra una correlació estadística entre la voracitat dels taurons i un fenomen natural, i ho fa en base a les dades recollides entre 1970 i 2016, per bé que és possible que no recullin exhaustivament tots els atacs que s’han produït en aquests 46 anys.

Tauró àngel camuflat al fons marí prop de Lanzarote  | Greenacre8 (CC)
Tauró àngel camuflat al fons marí prop de Lanzarote | Greenacre8 (CC)

En qualsevol cas, l’estudi indica que en moments de baixa il·luminació lunar es van produir menys atacs dels esperats mentre que, quan la il·luminació era alta, en van tenir lloc més de la mitjana. Els resultats, però, no indiquen que la Lluna guiï directament els taurons cap a les persones, perquè la majoria dels atacs tenen lloc en ple dia. Tampoc no indica que hi hagi una relació causa conseqüència, per bé que apunta als camps electromagnètics influenciats per la Lluna i també a les marees com a possibles factors que hi podrien contribuir.

Taurons menjant-se un peix espasa mort
Taurons menjant-se un peix espasa mort

Així, com a conclusió, els investigadors afirmen que els seus resultats semblen indicar que les fases de la Lluna tenen un paper important en el risc de ser atacat per un tauró, i esperen que estudis futurs puguin tenir en compte més factors juntament amb aquest per poder elaborar prediccions més precises i comprendre el comportament dels taurons.

Segons l’Arxiu Internacional d’Atacs de Tauró, el passat 2020 es van produir 129 atacs de taurons, 57 dels quals no havien estat provocat. Pel que fa a les dades corresponents a 2021, el seu proper informe serà publicat el 24 de gener.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa