MonPlaneta
Els pescadors protegeixen una ‘autopista’ de taurons al Carib
  • CA

El Gran Escull Maia, una barrera de gairebé 1.000 quilòmetres que va de Mèxic a Hondures, a l’Amèrica Central, és el segon escull coral·lí més gran del món i una ‘autopista’ per a tot tipus d’espècies marines, que hi troben praderies i manglars que els dónen aliment i refugi. És especialment important, a més, per a algunes espècies molt amenaçades, com els taurons, les rajades i les tortugues marines, que patirien encara més si no fos perquè, en aquest indret, hi ha pescadors que les protegeixen.

En una zona tan plena de vida, és lògic que l’activitat pesquera hi sigui important. El que no hauria de passar, però, és que la sobrepesca i pràctiques il·legals com tallar les aletes als taurons estiguin posant en perill tantes espècies, tenint en compte, a més, que més d’un terç dels taurons i rajades del món es troben amenaçades d’extinció.

El Gran Escull Maia és una gran 'autopista' per a moltíssimes espècies marines, moltes de les quals estan amenaçades | Wikimedia Commons
El Gran Escull Maia és una gran ‘autopista’ per a moltíssimes espècies marines, moltes de les quals estan amenaçades | Wikimedia Commons

Una ONG que col·labora amb els pescadors

Aquí és on entra MarAlliance, una ONG que, tal com explica la cadena nord-americana CNN en un article, intenta revertir aquest declivi fent un seguiment de les espècies amenaçades de la regió i mirant de conscienciar la població perquè es posin a favor de la conservació d’espècies i pressionin els seus polítics perquè prenguin mesures.

Això, a més, no ho han fet en oposició als pescadors, com es podria pensar, sinó que han aconseguit la seva col·laboració activa. Com que són els qui treballen al mar i tenen a les seves mans el destí d’aquests animals, els han explicat quins són els beneficis que els poden aportar uns ecosistemes marins sans i com pescar de manera sostenible, assegurant-se el seu mitjà de vida.

És així com han aconseguit l’ajuda de seixanta vaixells pesquers de la zona, a qui han ensenyat a recollir dades i també a etiquetar i alliberar peixos. Aquesta pràctica no només els dóna una font d’ingressos alternativa a la pesca sinó que, alhora, els fa veure quins impactes pot tenir la seva activitat si la continuen duent a terme com fins ara o, encara pitjor, si augmenten les captures.

El tauró d'esculls del Carib ha experimentat recuperacions increïbles a les zones on s'han prohibit algunes formes de pesca | Wikimedia Commons
El tauró d’esculls del Carib ha experimentat recuperacions increïbles a les zones on s’han prohibit algunes formes de pesca | Wikimedia Commons

Una pota més en la lluita per salvar la biodiversitat marina

La sobrepesca, de fet, és la principal amenaça que afecta els taurons, però des de MarAlliance es mostren convençuts que, si la indústria es reforma, les poblacions es poden recuperar, tant la dels esquals com la de tantes altres espècies que es troben en situacions semblants. De moment, la prohibició de pesca amb tremall a Belize, que es va implementar el 2020, ja està tenint efectes increïbles a les aigües territorials on s’aplica, ja que es calcula que la població de taurons s’ha multiplicat per deu.

Si aquest tipus de legislació s’apliqués en tota la llargada del Gran Escull Maia, doncs, podria tenir un impacte enorme i contribuir a que la indústria de la pesca fos sostenible, donant un mitjà de vida a qui s’hi dedica sense explotar fins a la desaparició els recursos marins. Per a MarAlliance, la seva tasca d’educar i donar alternatives econòmiques és una peça important però, a més d’això i de la prohibició d’algunes pràxtiques, cal trobar un punt mig que asseguri el millor per a tots.

Més notícies
Un exemplar de tauró tigre | Wikimedia Commons
El 90% dels taurons del món es van extingir misteriosament fa 19 milions d’anys
Els científics no han sabut donar una explicació clara per a la desaparició sobtada de gairebé tots aquests animals
Les orques ataquen els taurons blancs de Gansbaai, a Sud-àfrica, fent-los abandonar la regió
Les orques han expulsat els taurons blancs de les costes de Sud-àfrica
Fa uns anys que els esquals eviten la zona, que havia estat el seu hàbitat durant molt de temps
Les restes de l'home mort per un tauró, que van ser recuperades i enterrades pels seus companys | Universitat d'Oxford
Troben la víctima d’un atac de tauró de fa 3.000 anys
És l'exemple més antic que es coneix d'una persona atacada per un d'aquests animals
Reproducció a escala real d'un megalodon, el tauró més gros que ha existit mai | Wikimedia Commons
El tauró més gros de la història va extingir per culpa del gran tauró blanc
La competència entre tots dos per l'aliment podria haver estat perdut pel megalodon, que era molt més voluminós

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa