MonPlaneta
Aconsegueixen gravar unes orques caçant taurons blancs
  • CA

Per primera vegada, un equip d’investigadors ha aconseguit gravar orques caçant taurons blancs. L’entregistrament, fet gràcies a un dron i un helicòpter, va ser presentat fa poc en un article a la revista ‘Ecology’ juntament amb tots dos vídeos, que són la prova més definitiva que les orques persegueixen, capturen i devoren taurons blancs. Tot i que al vídeo només es veu la cacera amb èxit d’un exemplar, els científics creuen que, només en aquella acció, les orques en van matar tres més.

Gravant una cacera en vídeo

El vídeo que acompanya aquest article és només una part d’una cacera que va donar aproximadament una hora i que a ‘Ecology’ va acompanyat de més enregistraments i dades sobre les orques i com han aconseguit expulsar els taurons blancs de la costa sud-africana, tal com explicàvem a ‘Món Planeta’ fa només uns mesos. Tot i que s’havien observat orques alimentant-se d’altres espècies de taurons, en els taurons blancs no s’havia pogut veure mai amb tant de detall.

Si bé fins ara només s’havien relacionat dues orques amb aquestes caceres de taurons blancs, l’aparició de quatre exemplars més al vídeo podria ser un indicador que aquest comportament s’està propagant. A més, el vídeo també dóna més informació sobre com ho fan els taurons per intentar ser capturats. En comptes de fugir, es queden a prop i mantenint l’orca dins del seu camp visual, la mateixa estratègia que fan servir, irònicament, les tortugues marines i les foques per esquivar els taurons. Que les orques cacin en grup, però, redueix enormement l’efectivitat d’aquest mecanisme de defensa.

Una altra dada curiosa és que, pel que sembla, les orques tenen predilecció pels fetges dels taurons, ja que s’han detectat dos casos on la seva primera mossegada es dirigeix directament a la part del tauró on hi ha aquest organ. També podria ser, però, que haguessin aprés que aquest punt és el més delicat i on és més fàcil causar un dany mortal a la seva presa.

Algunes de les orques Tipus D que han estat observades al cap Horn | NOAA
Les orques són animals molt intel·ligents i que cacen en grup | NOAA

Un canvi d’hàbits per transmissió cultural

D’altra banda, aquest estudi també posa llum a la teoria que els cetacis han ‘expulsat’ els taurons de les aigües. Si durant tot el període d’observació es van detectar taurons blancs cada dia fins el dia de l’atac, durant els 45 dies següents només se’n va veure un, cosa que confirma les teories que afirmen que aquests peixos recorden i eviten les zones on han estat atacats per les orques.

Tot plegat, a més, suposa una incògnita més gran del que pugui semblar: durant els darrers temps, l’abandó d’hàbitats per part dels taurons per evitar les orques pot tenir efectes molt importants tant en els ecosistemes, de què són un element clau, com del turisme que viu de mostrar-los. Tenint en compte que sembla que el comportament s’està escampant entre les orques per transmissió cultural, això podria ser un factor que marquès decisivament el destí de les poblacions de taurons durant els propers anys.

Més notícies
Els taurons balena són els peixos més grossos del món | Wikimedia Commons
El tauró balena no només és el peix sinó també l’omnívor més gros del món
Fins ara se'l considerava carnívor però s'ha demostrat que és capaç de menjar i digerir algues
Un grup d'orques ha enfonsat un vaixell a les costes de Portugal | Dave Govoni / Flickr
Un grup d’orques ataca i enfonsa un veler
Cinc persones han hagut de ser rescatades a 11 quilòmetres de la costa a Sines (Portugal)
Orca
Les orques encara estan en perill a causa d’un producte prohibit fa més de 40 anys
El PCB va ser prohibit a gairebé tot el món als anys 80, però les restes continuen sent una amenaça pels animals que es troben al capdamunt de la cadena alimentària
Cicatrius al llum d'un rorqual geperut
Els rorquals geperuts, víctimes de l’augment de les orques al sud-est del Pacífic
El primer estudi als exemplars supervivents dels atacs, plens de cicatrius, indica que la població d'orques podria estar creixent a la zona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa