MonPlaneta
Un tauró femella pareix després de 10 anys en un aquari sense mascles
  • CA

A l’Aquari Cala Gonone, a Sardenya, un exemplar de mussola vera (Mustelus mustelus) ha nascut malgrat que la seva mare ha passat els darrers deu anys vivint en un entorn on només hi ha una altra femella i cap mascle. Segons explica la revista ‘Newsweek’ a la seva pàgina web, podria ser la primera vegada que té lloc un naixement així en aquesta espècie de tauró.

Aquest fenòmen, conegut com a partenogènesi, és fruit de la capacitat que tenen algunes espècies de fecundar els seus propis òvuls en situacions extremes. Tot i que és molt més habitual en els invertebrats, aquest comportament ha estat observat en més de 80 espècies de vertebrats, entre les quals hi ha rèptils i peixos, entre els quals una quinzena d’espècies de taurons i rajades. En animals en llibertat, però, resulta molt més difícil saber si una femella ha estat fecundada per un mascle o no, i casos com el naixement d’Ispera –que vol dir “esperança”– són la manera de saber del cert que hi ha hagut partenogènesi.

L'Ispera, el tauró nascut per partenogènesi | Aquari de Cala Gonone
L’Ispera, el tauró nascut per partenogènesi | Aquari de Cala Gonone

De fet, pel que fa als taurons, aquesta quinzena d’espècies són les que se sap que tenen aquesta capacitat, tot i que és possible que la majoria la tinguin. De fet, s’ha observat en molts casos de taurons femella que viuen en captivitat sense mascles, fins al punt que, en introduir-ne un, han abandonat la partenogènesi i han tornat a la reproducció sexual habitual.

Aquest tipus concret de partenogènesi, però, té molts problemes associats: com que essencialment el tauró no es clona sinó que es reprodueix amb ell mateix, la filla té el 100% de l’ADN de la mare però no n’és un clon exacte. Així, l’Ispera podria tenir els típics problemes associats a l’endogàmia, tot i que hi ha animals nascuts per aquest mètode que han tingut una vida normal i, fins i tot, s’han pogut reproduir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa