MonPlaneta
El nou refugi de biodiversitat del Besòs a Santa Coloma obre les portes

Aquest passat divendres, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet van presentar el nou refugi de biodiversitat del Besòs en aquesta localitat del Barcelonès. Una veritable aula a l’aire lliure per a famílies i escoles on podran aprendre, conèixer i observar la flora i la fauna d’aquest eix fluvial metropolità, on les espècies es podran desenvolupar i que millorarà la qualitat paisatgística de la conca.

La primera de dues grans fases d’actuacions

Les actuacions de la primera fase de renaturalització de l’espai compenen l’espai de la llera entre el pont Vell i Can Zam. Amb una inversió de 906.120,21€ cofinançada entre l’AMB, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i els fons FEDER, han inclòs la plantació de més de 1.500 espècies autòctones d’arbres de ribera, arbustives, enfiladisses i aquàtiques; la construcció d’una aula ambiental per rebre grups de visitants i facilitar-los informació i l’accés a la llacuna didàctica; la construcció d’un camí didàctic i una llacuna didàctica on observar els hàbitats i les espècies i poder aprendre de manera respectuosa; la construcció d’altres llacunes artificials, reserves de biodiversitat aqüícola i on es podran dur tasques de caràcter científic o educatiu i potenciar les zones d’alimentació i reproducció d’espècies; i la meandificació del camí de servei, una estratègia per naturalitzar la zona de refugi i crear nous microhàbitats amb vegetació fluvial i afavorir la presència de pol·linitzadors, lepidòpters, rèptils, amfibis i mamífers.

El refugi de biodiversitat del Besòs permetrà restaurar diversos ecosistemes i donar serveis a la ciutadania | AMB / Xavier Jubierre
El refugi de biodiversitat del Besòs permetrà restaurar diversos ecosistemes i donar serveis a la ciutadania | AMB / Xavier Jubierre

Ara, l’AMB està redactant la segona fase d’intervencions, centrades en connectar el riu Besòs amb els espais naturals adjacents de Collserola i la serralada de Marina. Aquesta actuació, promoguda per l’Ajuntament de Santa Coloma, suposarà una inversió de més de tres milions d’euros finançada amb els fons europeus NextGenerationEU, aportats pel ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquestes obres, que formen part del Pla de recuperació, transformació i resiliència urbana 2021, començaran el 2024 i finalitzaran previsiblement el 2025.

Un projecte global amb 3km de natura, divulgació i educació ambiental

El projecte Refugi de Biodiversitat va ser posat en marxa el 2018 per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet per protegir una part de la llera del riu, fomentar l’autoregeneració de l’ecosistema fluvial i connectar-lo amb els espais naturals adjacents. Així, els seus objectius estructurals són millorar la funció de connector ecològic de la zona; les condicions ambientals per al desenvolupament de l’anguila europea (Anguilla anguilla), en perill crític d’extinció; recuperar hàbitats lacunars perquè augmenti la presència d’espècies de peixos i amfibis al tram final del Besòs; reduir gradualment la presència d’espècies exòtiques i invasores de flora i fauna i posar en marxa un espai educatiu per a activitats de divulgació i ciència ciutadana.

L’actuació global del Refugi s’estendrà a ambdós marges al llarg de tres quilòmetres de la llera del riu, del pont Vell al límit amb Montcada i Reixac. En aquest recorregut es construiran nous aiguamolls, es combatran les espècies invasores amb espècies de ribera i es millorarà la connectivitat de la fauna al llarg del riu i amb els espais naturals del voltant. Una obra que en conjunt té un pressupost d’uns 7 milions d’euros, amb la col·laboració entre totes les administracions implicades.

Més notícies

[VÍDEO] Té futur el riu Besòs?

:  - Mobile
Desembocadura del Besòs

L’AMB duu a terme actuacions de millora ambiental a la desembocadura del Besòs

L’objectiu més important és consolidar aquesta zona com un espai natural més protegit i així potenciar la biodiversitat
:  - Mobile

Les administracions tracen un pla comú per a la recuperació del Besòs

La Generalitat, la Diputació i onze municipis s’han compromès a actuar immediatament per recuperar la biodiversitat i fer un seguiment de les responsabilitats legals que es puguin derivar de l'incendi de Montornès
:  - Mobile
El litoral a l'alçada de Sant Adrià de Besòs  | AMB

La platja artificial del Fòrum de Barcelona té una biodiversitat sorprenent

Hi ha més de 500 espècies marines diferents
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa