MonPlaneta
Les administracions tracen un pla comú per a la recuperació del Besòs
  • CA
Reunió d’administracions per fer front a la crisi del riu Besòs | Departament de Territori i Sostenibilitat

El Departament de Territori i Sostenibilitat, 11 municipis de la llera del Besòs, la Diputació de Barcelona, el Consorci Besòs-Tordera i el Consorci del Besòs es van reunir aquest divendres per avaluar els efectes en el riu Besòs de l’incendi de dimecres a una planta de tractament de residus industrials de Montornès del Vallès i traçar un pla de treball per recuperar la biodiversitat i la fauna del riu. Així, la Generalitat i els ajuntaments del Besòs fan front comú per dur a terme conjuntament un pla d’actuacions amb l’objectiu de recuperar al més aviat possible la biodiversitat del riu després de l’incendi.

La trobada va ser presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz, i va comptar va comptar també amb els municipis, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Badalona, la Llagosta, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Martorelles i Sant Fost de Campsentelles. Per part del Departament de Territori i Sostenibilitat, hi van participar la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao.

L’incendi a Montornès | Cedida

Les administracions es van comprometre a tirar endavant immediatament un pla de xoc per recuperar la biodiversitat del riu, a l’espera dels resultats de les anàlisis i estudis de l’Agència Catalana de l’Aigua. La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, va posar de relleu que arran de l’incendi “hi ha hagut una afectació greu al riu, però és transitòria”. Així, va assenyalar que després de les tasques d’emergència “ja s’han començat a veure signes positius” com “la presència de carpes al tram baix del riu”. També va remarcar que, un cop es coneguin els resultats de totes les investigacions s’aplicarà, “des de totes les administracions, màxima contundència si finalment es demostra que hi ha hagut algun comportament inadequat” per part de l’empresa.

Ada Colau, va remarcar “la importància que davant un fet greu, totes les administracions es trobin per elaborar una resposta immediata i poder recuperar la situació ambiental del riu prèvia als fets de dimecres”. L’alcaldessa va fer una crida a la calma i va destacar la unitat d’acció de les administracions per donar una resposta i posar tots els esforços en la recuperació mediambiental del riu. També va assenalar que en cas que Fiscalia determini que hi ha indicis de delicte ambiental, els municipis estudiaran personar-se en la causa.

El riu Besòs al seu pas per Montornès | ACN

Des del Consorci Besòs-Tordera, que gestiona la part alta del riu, s’ha aclarit que la situació del riu es podrà revertir a curt termini. Entre els anys 2000 i 2006 s’havien recuperat 9,2 km de la part baixa del riu i s’havia treballat per millorar-ne l’entorn i obrir-lo a la ciutadania. En els últims vint anys, de fet, el riu ha esdevingut un corredor verd i de biodiversitat de primer nivell en l’àmbit metropolità amb uns dos milions d’usos anuals a peu i en bicicleta i s’ha consolidat com un eix verd de proximitat, espai de trobada i un recurs pedagògic, científic i cultural. Pel que fa a la biodiversitat, en aquest temps s’ha recuperat part de l’anterior als anys 60. S’han descrit set espècies de peixos , quatre d’amfibis i unes vuit de rèptils, a més de diferents micromamífers, amb presència també de mosteles, senglars, guineus i observació puntual de llúdrigues. En l’àmbit de les aus, s’han pogut registrar més de 200 espècies, de les que unes 15 crien regularment al Parc Fluvial del Besòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa