MonPlaneta
Només ens queden sis anys per evitar els 1,5ºC d’escalfament global

El nivell d’emissions de gasos d’efecte hivernacle és en rècords absoluts i, si continuem així, només queden sis anys perquè sigui segur que superarem els 1,5ºC d’escalfament global. Segons un nou estudi liderat per la Universitat de Leeds, a Anglaterra, les temperatures estan pujant més ràpidament que mai i el temps de prendre mesures pràcticament s’ha esgotat.

Només podem emetre 250.000 milions de tones més de carboni

Des del segle XIX, el nostre planeta s’ha escalfat 1,14ºC, i la temperatura continua augmentant a un ritme sense precedents, 0,2ºC per dècada. Tenint en compte això, els autors d’aquest treball afirmen que, si volem continuar tenint un 50% de probabilitats de mantenir l’escalfament global per sota d’1,5ºC, només podem emetre uns 250.000 milions de tones de carboni. Molt poc tenint en compte que, actualment, el ritme anual és d’uns 54.000 milions de tones.

L'Àrtic s'està escalfant més ràpid que la resta del planeta, fent que el gel que el cobreix desaparegui a gran velocitat | Unió Europea de Geociències
L’Àrtic s’està escalfant més ràpid que la resta del planeta, fent que el gel que el cobreix desaparegui a gran velocitat | Unió Europea de Geociències

Una nova iniciativa per seguir de prop l’escalfament global i els seus efectes

Aquestes conclusions són el fruit del treball d’una cinquantena de científics de tot el món que han fet un seguiment de les emissions i els canvis en les temperatures i el flux d’energia al nostre planeta. La seva intenció és que sigui el primer informe anual de la nova iniciativa Indicators of Global Climate Change, que unificarà el seguiment de tots els factors humans que contribueixen a l’escalfament global per poder fer-ne un seguiment precís.

Així, a més dels gasos d’efecte hivernacle, també seguiran, per exemple, les emissions de partícules i els efectes que tenen en les temperatures. En aquest cas, els investigadors apunten que la pol·lució atmosfèrica tendia a refredar el planeta i que, en reduir la contaminació sense que les emissions també baixessin, l’escalfament global s’ha accelerat.

Els cotxes contribueixen molt a les emissions de gasos d'efecte hivernacle | Cristóbal Castro
La reducció de la pol·lució sense una reducció d’emissions ha accelerat l’augment de les temperatures | Cristóbal Castro

Una nova eina que s’afegirà a totes les ignorades fins ara

Basant-se en els mètodes establerts pel Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic (IPCC), volen donar informació anual d’un món que està canviant a gran velocitat i on les decisions polítiques que determinaran el futur de la humanitat s’han de prendre amb dades actualitzades. Més endavant, els investigadors volen afegir més col·laboradors a aquest projecte i seguir, per exemple, els extrems climàtics, com ara les onades de calor, les inundacions i els incendis. Això és important perquè, si tenim en compte les temperatures màximes diàries a terra ferma, estan pujant el doble de ràpid que la temperatura mitjana i ja són 1,74ºC més altes que abans de la Revolució Industrial.

Així doncs, la comunitat científica posa una altra eina a disposició dels encarregats de prendre les decisions que determinaran com serà el nostre futur. El fet, però, és que els informes i les dades fa molts anys que són clars i, si més no fins ara, no s’han pres gaires mesures dràstiques i les que s’han pres, sembla, han arribat massa tard.

Més notícies
La calor a l'Índia i el Pakistan ha arribat a nivells molt perillosos | Piqsels

L’escalfament global pot fer inhabitable gran part de la Terra

Un nou estudi afirma que 3.700 milions de persones viuen a zones que, en el futur, seran massa càlides
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper

Troben com eliminar el segon major contribuent a l’escalfament global

Un nou catalitzador pot evitar les emissions de metà del transport i altres activitats
El 2022 ha tornat a ser un dels anys més càlids de la història, una notícia que es repeteix cada dotze mesos i que indica com de crítica és la situació | Piqsels

Els darrers vuit anys han estat els vuit més càlids de què hi ha registres

Un informe de la Unió Europea situa 2022 en la cinquena posició d'aquesta llista tan preocupant
El canvi climàtic canviarà els aliments més consumits en el futur

Sis aliments que l’escalfament global podria fer més habituals

El canvi climàtic requereix trobar productes més resilients, sostenibles i amb una densitat nutritiva més alta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa