MonPlaneta
Els darrers vuit anys han estat els vuit més càlids de què hi ha registres

Els últims vuit anys han estat els vuit més càlids d’ençà que es van començar a registrar les temperatures. Aquesta és la conclusió de l’anàlisi feta pública pel Servei de Canvi Climàtic Copèrnic de la Unió Europea, en un informe que situa l’any 2022 a la cinquena posició d’aquesta llista tan preocupant i que mostra clarament com el canvi climàtic està duent les temperatures arreu del planeta fins a nivells perillosos.

En el cas d’Europa a més, 2022 va ser el segon any més càlid des que hi ha registres, superat només pel 2020, i l’estiu va batre tots els rècords. Unes dades que exemplifiquen els “extrems climàtics” de l’any passat i que s’afegeixen a les inundacions catastròfiques que van viure el Pakistan o Austràlia i la fusió cada cop més accelerada del gel de l’Antàrtida.

A l'estiu, el gel de l'Antàrtida retrocedeix a gran velocitat | Pxfuel
El gel de l’Antàrtida està retrocedint a gran velocitat | Pxfuel

La Terra s’apropa als 1,5ºC d’escalfament

Tornant a les xifres globals, l’informe conclou que les temperatures mitjanes de la Terra durant el 2022 van ser 1,2ºC superiors als nivells preindustrials, en el vuitè any seguit que l’escalfament global supera 1ºC. La situació, doncs, és crítica, perquè el Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides fa anys que va identificar els 1,5ºC com un llindar perillosíssim pel futur del clima de la Terra.

És per això, de fet, que l’Acord de París de 2015 volia limitar l’augment de la temperatura força per sota dels 2ºC i amb l’objectiu òptim en menys d’1,5ºC. Malgrat aquestes grans declaracions d’intencions, però, el mateix informe de Copèrnic també indica com les concentracions de CO2 i metà, els dos principals gasos d’efecte hivernacle, continuen augmentant.

Canvi climàtic  | Needpix
La Terra continua escalfant-se malgrat els advertiments de la comunitat científica internacional | Needpix

El CO2 a l’atmosfera continua augmentant

Si abans de la Revolució Industrial les concentracions de CO2 atmosfèric eren d’unes 280 parts per milió (ppm), el 2022 es va arribar a les 417ppm, un augment de 2,1ppm respecte el 2021. Tot i que l’increment es pot considerar petit, també és cert que les concentracions de carboni a l’atmosfera no havien estat tan altes des de fa com a mínim 2 milions d’anys.

Per aturar aquesta tendència tan perillosa, l’IPCC ha repetit incomptables cops que cal reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 50% de cara al 2030 i aconseguir la neutralitat en carboni el 2050. Només així, afirmen els experts que elaboren els seus informes, es podrà aconseguir que la Terra no s’escalfi més d’1,5ºC i s’evitarà que les onades de calor, les sequeres i les pluges torrencials es tornin cada cop més extremes i més habituals, entre d’altres efectes que poden afectar greument totes les formes de vida del nostre planeta, començant pels humans.

El pantà de la Baells (Berguedà) evidencia la manca de pluges dels darrers mesos | Aigües de Barcelona
El pantà de la Baells (Berguedà) és un exemple proper de la manca de pluges que vivim a Catalunya des de fa mesos | Aigües de Barcelona

Un fenomen està ‘maquillant’ l’escalfament global

A totes aquestes dades, a més, encara s’hi ha d’afegir una circumstància que resulta enormement preocupant. Segons els científics, 2022 va ser un any excepcionalment càlid malgrat el fenomen conegut com La Niña, que forma part del cicle climàtic normal de la Terra. La Niña, que normalment fa que les temperatures globals siguin més baixes, s’ha produït durant els darrers tres anys i, per tant, podria estar ‘maquillant’ l’escalfament global. Quan es produeixi El Niño, doncs, la fase oposada del mateix cicle, les temperatures globals podrien disparar-se encara més, batent tots els rècords, i això podria ser ben aviat.

Més notícies
Llacs de termokarst al Canadà

L’escalfament global més enllà de les emissions humanes

La pujada de les temperatures que hem provocat està posant en marxa processos naturals que han alterat enormement el clima del planeta al llarg de la seva història
:  - Mobile
El canvi climàtic és l'amenaça més gran a què s'enfronta no pas la Terra sinó els humans i altres éssers vius

Estudien si podem tornar la Terra a l’estadi anterior a que la destruissim

Un investigador mira d'explicar com podem mitigar i compensar el nostre impacte negatiu
:  - Mobile
Emissions a l'atmosfera | Pixabay

La concentració de CO2 a l’atmosfera ja és un 50% més elevada que abans de la Revolució Industrial

El màxim anual s'ha situat en 419,1 parts per milió, un rècord que se supera any rere any a causa de les emissions d'origen humà
:  - Mobile
L'Àrtic s'està escalfant més ràpid que la resta del planeta, fent que el gel que el cobreix desaparegui a gran velocitat | Unió Europea de Geociències

El món superarà els 1,5ºC d’escalfament però encara es pot tornar a refredar

Així ho afirma un nou informe que també alerta que cal accelerar la descarbonització si ho volem aconseguir
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa