Els últims vuit anys han estat els vuit més càlids d’ençà que es van començar a registrar les temperatures. Aquesta és la conclusió de l’anàlisi feta pública pel Servei de Canvi Climàtic Copèrnic de la Unió Europea, en un informe que situa l’any 2022 a la cinquena posició d’aquesta llista tan preocupant i que mostra clarament com el canvi climàtic està duent les temperatures arreu del planeta fins a nivells perillosos.
En el cas d’Europa a més, 2022 va ser el segon any més càlid des que hi ha registres, superat només pel 2020, i l’estiu va batre tots els rècords. Unes dades que exemplifiquen els “extrems climàtics” de l’any passat i que s’afegeixen a les inundacions catastròfiques que van viure el Pakistan o Austràlia i la fusió cada cop més accelerada del gel de l’Antàrtida.

La Terra s’apropa als 1,5ºC d’escalfament
Tornant a les xifres globals, l’informe conclou que les temperatures mitjanes de la Terra durant el 2022 van ser 1,2ºC superiors als nivells preindustrials, en el vuitè any seguit que l’escalfament global supera 1ºC. La situació, doncs, és crítica, perquè el Panell Intergovernamental pel Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides fa anys que va identificar els 1,5ºC com un llindar perillosíssim pel futur del clima de la Terra.
És per això, de fet, que l’Acord de París de 2015 volia limitar l’augment de la temperatura força per sota dels 2ºC i amb l’objectiu òptim en menys d’1,5ºC. Malgrat aquestes grans declaracions d’intencions, però, el mateix informe de Copèrnic també indica com les concentracions de CO2 i metà, els dos principals gasos d’efecte hivernacle, continuen augmentant.

El CO2 a l’atmosfera continua augmentant
Si abans de la Revolució Industrial les concentracions de CO2 atmosfèric eren d’unes 280 parts per milió (ppm), el 2022 es va arribar a les 417ppm, un augment de 2,1ppm respecte el 2021. Tot i que l’increment es pot considerar petit, també és cert que les concentracions de carboni a l’atmosfera no havien estat tan altes des de fa com a mínim 2 milions d’anys.
Per aturar aquesta tendència tan perillosa, l’IPCC ha repetit incomptables cops que cal reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 50% de cara al 2030 i aconseguir la neutralitat en carboni el 2050. Només així, afirmen els experts que elaboren els seus informes, es podrà aconseguir que la Terra no s’escalfi més d’1,5ºC i s’evitarà que les onades de calor, les sequeres i les pluges torrencials es tornin cada cop més extremes i més habituals, entre d’altres efectes que poden afectar greument totes les formes de vida del nostre planeta, començant pels humans.

Un fenomen està ‘maquillant’ l’escalfament global
A totes aquestes dades, a més, encara s’hi ha d’afegir una circumstància que resulta enormement preocupant. Segons els científics, 2022 va ser un any excepcionalment càlid malgrat el fenomen conegut com La Niña, que forma part del cicle climàtic normal de la Terra. La Niña, que normalment fa que les temperatures globals siguin més baixes, s’ha produït durant els darrers tres anys i, per tant, podria estar ‘maquillant’ l’escalfament global. Quan es produeixi El Niño, doncs, la fase oposada del mateix cicle, les temperatures globals podrien disparar-se encara més, batent tots els rècords, i això podria ser ben aviat.