MonPlaneta
Troben com eliminar el segon major contribuent a l’escalfament global
  • CA

Un equip d’investigadors amb participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i del Sincrotró ALBA ha trobat una manera d’eliminar les emissions de metà d’origen humà, el segon contribuent més gran a l’escalfament global després del diòxid de carboni. En un article publicat a ‘Nature Communications’, els científics expliquen com han creat un catalitzador de pal·ladi i platí que, per primer cop, permet eliminar les emissions del transport i d’altres activitats humanes.

Un gas que escalfa més la terra que el CO2

El metà, un gas amb un efecte hivernacle molt superior al del CO2 però que es manté a l’atmosfera durant menys temps, és una de les grans preocupacions per frenar el canvi climàtic. No obstant això, és el principal component del gas natural, que durant els darrers anys s’ha promocionat molt com a alternativa tant al carbó per a la generació d’energia com també als combustibles derivats del petroli. Per tot això, el seu consum ha crescut enormement, fins al punt que les concentracions d’aquest gas a l’atmosfera s’han més que duplicat respecte els nivells que hi havia abans de la Revolució Industrial.

Mapa mundial d'emissions de metà a instal·lacions de petroli i gas | Carbon Mapper
Mapa mundial d’emissions de metà a instal·lacions de petroli i gas | Carbon Mapper

Per eliminar les emissions de metà, una de les maneres més efectives que es coneix és fer servir un catalitzador per tal que acceleri la seva oxidació amb l’aire. Fins ara, els millors que s’havien descobert feien servir nanopartícules de pal·ladi suportades per òxids ceràmics, però tenen el problema que deixen de funcionar quan hi ha vapor d’aigua present, cosa que sempre passa en el cas de la combustió del gas natural.

Una possible solució a un gran problema

Els investigadors, però, han descobert que afegir àtoms de platí a les nanopartícules de pal·ladi d’aquests catalitzadors aconsegueix mantenir la seva capacitat d’accelerar l’oxidació del metà i, per tant, reduir les emissions d’aquest gas associades a moltes activitats humanes. El desenvolupament i aplicació a gran escala de mètodes com aquest, doncs, podria ser una eina enormement útil a l’hora de frenar l’escalfament global, ja que dos terços del metà que s’emet a l’atmosfera té origen atropogènic.

Més notícies
Vaques alimentant-se a una granja | Domini Públic
Un suplement alimentari pot reduir les emissions de metà de les vaques fins a un 30%
Suposaria l'equivalent a retirar de la circulació 300 milions de cotxes
Piscifactoria
El metà, de gas d’efecte hivernacle a ajuda a la seguretat alimentària
Un estudi demostra que es pot convertir en menjar per a peixos, augmentant la producció de les piscifactories
Els llacs i basses, especialment si tenen poca profunditat, són grans emissors de metà
Un sistema elimina més de la meitat de les emissions de metà de llacs i basses
El dragatge i l'ús d'un fang especial redueixen enormement l'eutrofització
Emissions de metà en una explotació de gas | Carbon Mapper
Un nou mapa mostra els punts amb majors emissions de metà del món
Aquest gas podria ser responsable de fins la meitat de l'augment actual de les temperatures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa