El Centre Marshall de Vols Espacials de la NASA i el gegant informàtic IBM van anunciar aquest dimecres una aliança per tal d’observar els efectes del canvi climàtic amb l’ajuda de la intel·ligència artificial (IA). Aquesta col·laboració, que aplicarà per primer cop la tecnologia anomenada ‘model funcional d’IA’ a les dades dels satèl·lits d’observació de l’agència espacial nord-americana, es podrà analitzar el volum enorme de dades científiques que produeix constantment.
Les observacions de la Terra permeten que els científics estudiïn i segueixin el nostre planeta, i es recopilen a un ritme i volum com mai fins ara. Així doncs, calen enfocaments nous per extreure el coneixement amagat en aquests pous immensos de dades. En aquest projecte conjunt, IBM vol donar als investigadors una eina per facilitar l’anàlisi i l’extracció d’informació, i el seu model fundacional pot fer-ho, accelerant la comprensió científica de la Terra i ajudant a respondre als problemes relacionats amb el clima.

La IA molt més enllà del processament del llenguatge
Els models funcionals són uns tipus de models d’IA que s’entrenen amb un conjunt ampli de dades no etiquetades i a què es poden donar tasques diferents o fer que apliquin informació sobre una situació a una altra. Si bé han avançat molt ràpidament en el camp del processament del llenguatge natural (NLP) durant els darrers cinc anys, IBM és pionera en aplicar-los en models bàsics que van més enllà d’aquest camp.
L’investigador principal del Centre Marshall de la NASA, Rahul Ramachandran, explica que aquests models fundacionals “es poden fer servir per a moltes aplicacions posteriors” i afegeix que la seva construcció “no pot ser abordada per equips petits” sinó que en calen diversos “a diferents organitzacions” perquè aportin “perspectives, recursos i conjunts d’habilitats”.

Dades de desastres naturals, conreus i hàbitats de fauna
Amb aquesta col·laboració, IBM i la NASA volen desenvolupar noves tecnologies per extreure informació de les observacions de la Terra. Un dels projectes entrenarà un model bàsic d’IA en les dades del Landsat Sentinel 2 sobre la superfície terrestre i els canvis dels usos del sòl. En analitzar les dades, es podran veure les empremtes de desastres naturals, els rendiments cíclics dels cultius, els hàbitats de la fauna… Tot un avenç per fer una anàlisi crítica dels sistemes ambientals del planeta.
Una nova manera d’endreçar l’accés al coneixement
A més, també s’espera aconseguir un corpus de literatura científica sobre el nostre planeta que es pugui buscar fàcilment, amb un model de PNL entrenat amb gairebé 300.000 articles de revistes de ciències de la Terra per endreçar la literatura i facilitar l’accés a nous coneixements. A més de ser un recurs de valor incalculable pels investigadors, aquest nou model podria servir en els processos de gestió i administració de dades científiques de la NASA. A més, hi ha altres projectes possibles IBM-NASA contemplats a l’acord, com ara construir un model fundacional per a la predicció meteorològica.

Resultats que volen compartir-se amb la comunitat científica
Raghu Ganti, investigador principal d’IBM, apunta que els models fundacionals han tingut molt èxit en el processament del llenguatge natural i que és important “expandir-los a nous dominis i modalitats importants per als negocis i la societat”. Així, aplicacions com les que es duran a terme en aquestac col·laboració poden fer que “idees i informació enormement valuosos estiguin disponibles per a un grup molt més gran d’investigadors, empreses i ciutadans”, ajudant aquells que “treballen en alguns dels nostres problemes climàtics més urgents”.