MonPlaneta
La NASA i IBM s’alien per analitzar els efectes del canvi climàtic amb IA
  • CA

El Centre Marshall de Vols Espacials de la NASA i el gegant informàtic IBM van anunciar aquest dimecres una aliança per tal d’observar els efectes del canvi climàtic amb l’ajuda de la intel·ligència artificial (IA). Aquesta col·laboració, que aplicarà per primer cop la tecnologia anomenada ‘model funcional d’IA’ a les dades dels satèl·lits d’observació de l’agència espacial nord-americana, es podrà analitzar el volum enorme de dades científiques que produeix constantment.

Les observacions de la Terra permeten que els científics estudiïn i segueixin el nostre planeta, i es recopilen a un ritme i volum com mai fins ara. Així doncs, calen enfocaments nous per extreure el coneixement amagat en aquests pous immensos de dades. En aquest projecte conjunt, IBM vol donar als investigadors una eina per facilitar l’anàlisi i l’extracció d’informació, i el seu model fundacional pot fer-ho, accelerant la comprensió científica de la Terra i ajudant a respondre als problemes relacionats amb el clima.

Imatge satèl·lit del riu Mississipi, amb la que treballen els investigadors de la NASA | NASA
La quantitat de dades que s’aconsegueixen cada dia és esfereïdora | NASA

La IA molt més enllà del processament del llenguatge

Els models funcionals són uns tipus de models d’IA que s’entrenen amb un conjunt ampli de dades no etiquetades i a què es poden donar tasques diferents o fer que apliquin informació sobre una situació a una altra. Si bé han avançat molt ràpidament en el camp del processament del llenguatge natural (NLP) durant els darrers cinc anys, IBM és pionera en aplicar-los en models bàsics que van més enllà d’aquest camp.

L’investigador principal del Centre Marshall de la NASA, Rahul Ramachandran, explica que aquests models fundacionals “es poden fer servir per a moltes aplicacions posteriors” i afegeix que la seva construcció “no pot ser abordada per equips petits” sinó que en calen diversos “a diferents organitzacions” perquè aportin “perspectives, recursos i conjunts d’habilitats”.

intel·ligència artificial | Cedida

Dades de desastres naturals, conreus i hàbitats de fauna

Amb aquesta col·laboració, IBM i la NASA volen desenvolupar noves tecnologies per extreure informació de les observacions de la Terra. Un dels projectes entrenarà un model bàsic d’IA en les dades del Landsat Sentinel 2 sobre la superfície terrestre i els canvis dels usos del sòl. En analitzar les dades, es podran veure les empremtes de desastres naturals, els rendiments cíclics dels cultius, els hàbitats de la fauna… Tot un avenç per fer una anàlisi crítica dels sistemes ambientals del planeta.

Una nova manera d’endreçar l’accés al coneixement

A més, també s’espera aconseguir un corpus de literatura científica sobre el nostre planeta que es pugui buscar fàcilment, amb un model de PNL entrenat amb gairebé 300.000 articles de revistes de ciències de la Terra per endreçar la literatura i facilitar l’accés a nous coneixements. A més de ser un recurs de valor incalculable pels investigadors, aquest nou model podria servir en els processos de gestió i administració de dades científiques de la NASA. A més, hi ha altres projectes possibles IBM-NASA contemplats a l’acord, com ara construir un model fundacional per a la predicció meteorològica.

Els huracans són enormes generadors de vent i pluja, tan grans que són clarament visibles des de l'espai | NASA Johnson
Des de l’espai, la NASA obté quantitats immenses de dades sobre la Terra que cal processar i analitzar | NASA Johnson

Resultats que volen compartir-se amb la comunitat científica

Raghu Ganti, investigador principal d’IBM, apunta que els models fundacionals han tingut molt èxit en el processament del llenguatge natural i que és important “expandir-los a nous dominis i modalitats importants per als negocis i la societat”. Així, aplicacions com les que es duran a terme en aquestac col·laboració poden fer que “idees i informació enormement valuosos estiguin disponibles per a un grup molt més gran d’investigadors, empreses i ciutadans”, ajudant aquells que “treballen en alguns dels nostres problemes climàtics més urgents”.

Més notícies
Un pou comú a Kenya | Wikimedia Commons
IBM premia un projecte barceloní per ajudar a trobar aigua a Àfrica
Un equip internacional ha desenvolupat una aplicació i un aparell per facilitar l'accés a aquest recurs a les zones més desafavorides del continent
Avions com aquests, amb un 30% menys de consum de combustible, podrien ser realitat la dècada vinent | NASA / Boeing
La NASA i Boeing treballen en el disseny d’un nou avió molt més eficient
Podria solcar els cels la dècada vinent, contribuïnt a reduir l'impacte de l'aviació en el canvi climàtic
El satèl·lit SWOT podrà seguir les dinàmiques de l'aigua del nostre planet amb una precisió extraordinària | JPL / NASA
Un nou satèl·lit observarà gairebé tota l’aigua de la Terra
El SWOT va ser llançat aquest divendres i permetrà conèixer millor els impactes del canvi climàtic
La predicció i la prevenció d'incendis podrien avançar molt gràcies a un nou invent | Rawpixel
Un programa d’intel·ligència artificial tria la millor manera de prevenir incendis
Aquesta xarxa neuronal calcula l'efectivitat de cada estratègia per optimitzar les mesures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa