MonPlaneta
Un programa d’intel·ligència artificial tria la millor manera de prevenir incendis
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat Aalto, a Finlàndia, han creat una intel·ligència artificial capaç de triar quina és la millor manera de prevenir incendis en cada cas. Tal com expliquen en un article a ‘Communications Earth & Environment’, la xarxa neuronal que han desenvolupat calcula quina és l’efectivitat de cada estratègia per tal d’optimitzar les mesures contra el foc, amb una efectivitat que, creuen, podria reduir la incidència dels incendis entre un 50% i un 76%.

Proves en una zona molt vulnerable

Les proves d’aquesta xarxa es van fer a Borneo (Indonèsia), concretament en una zona amb una alta densitat de torberes. A causa del drenatge per a l’agricultura i la urbanització, aquestes zones són cada cop més vulnerables als incendis que, a més, alliberen quantitats enormes de diòxid de carboni. En un entorn així, a més, els resultats de les diverses intervencions possibles eren poc clars i calia trobar una manera d’avaluar-los.

Orangutan de Borneo | Maxpixel
Els incendis a l’illa de Borneo tenen un potencial devastador enorme | Maxpixel

El model ha fet servir les dades obtingudes abans de cada temporada d’incendis entre 2002 i 2019 per predir la distribució dels focs a les torberes. Per poder aplicar-se a altres indrets, caldria tornar a entrenar el model amb dades noves, tot i que això sempre és una possibilitat. En qualsevol cas, la xarxa neuronal va analitzar 31 variables, com el tipus de coberta del sòl i indicis de sequera.

Un èxit parcial predint incendis

Un cop entrenada, la xarxa va predir la probabilitat d’incendis a cada punt del mapa, resultant en una distribució que es va complir entre el 80% i el 95% de vegades, encara que no va poder predir-ne que sí que es van produir, aproximadament la meitat. Així doncs, la seva utilitat per predir incendis és més aviat dubtosa, encara que els investigadors volen treballar per millorar aquest aspecte.

intel·ligència artificial | Cedida
La intel·ligència artificial ha permès avaluar el possible èxit de diverses estratègies de prevenció d’incendis | Cedida

Avaluant estratègies

No obstant això, sabent que les prediccions que feia eren encertades, van fer servir la xarxa per provar l’efecte de diverses estratègies d’intervenció. Simulant-les, van adonar-se que la millor decisió que podien prendre seria convertir els matollars en boscos pantanosos, cosa que reduïria els incendis en un 50%. Si a més es prohibís el drenatge dels canals, excepte els més grans, la reducció arribaria a un 70%.

Aquesta mesura, és clar, tindria efectes econòmics molt importants per a la regió. En qualsevol cas, les estratègies de prevenció d’incendis han de tenir en compte els beneficis, els riscos i els costos, i els resultats d’aquesta investigació poden ser una eina molt útil per fer-ho.

Més notícies
Centenars de milions de persones d'arreu del món han abdicat el seu criteri musical i les ganes de descobrir en favor dels algoritmes d'intel·ligència artificial | Pxhere
Com canviarà la música que escoltem a causa de la intel·ligència artificial
Un grup de la Universitat Pompeu Fabra engega un projecte per reflexionar sobre com avançaran aquests camps
intel·ligència artificial | Cedida
Com desenvolupar la “imaginació” d’una intel·ligència artificial
Un equip n'ha desenvolupat una que fa servir habilitats semblants a les dels humans per imaginar-se objectes que no ha vist mai
Brases enceses | Vladimir Agafonkin / Flickr
Els “incendis zombi” ja cremen gairebé sempre a l’Àrtic i es podrien fer més habituals
Això suposa un perill enorme per a l'estabilitat del casquet polar i del permagel, un factor que podria accelerar l'escalfament global
Les flames de l'incendi de Torrents | ACN
El Consorci Forestal recorda que el 80% de boscos no es gestionen i això facilita “focs catastròfics”
L'entitat reclama que la fusta cremada es retiri durant la tardor per facilitar la regeneració dels ecosistemes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa