MonPlaneta
La mortalitat per nits caloroses es dispararà un 60% els propers 80 anys
  • CA

Les nits caloroses causades pel canvi climàtic faran que la mortalitat arreu del món es dispari al voltant d’un 60% d’aquí a finals de segle, segons un nou estudi publicat a ‘The Lancet Planet Health’. Els problemes per dormir, segons expliquen els investigadors responsables del treball, poden ser devastadors, afectant el sistema immunològic, els problemes cardiovasculars, les malalties cròniques, la inflamació i els problemes de salut mental.

Un estudi inèdit fins ara

Aquesta és la primera investigació que para atenció a l’impacte de les nits càlides causades per l’escalfament globa amb el risc de mortalitat. Els resultats apunten que, quan la intensitat mitjana d’aquestes nits es dupliqui, de 20,4ºC a 39,7ºC, a 28 països de l’est d’Àsia, les morts es podrien incrementar molt més del que s’havia calculat segons les temperatures mitjanes diàries, apuntant que els efectes podrien ser molt greus fins i tot si complim els Acords de París.

Els riscos de l’augment de temperatures a la nit sovint són ignorats, però en aquest els investigadors s’han adonat que aquests episodis passaran més ràpidament que l’augment mitjà de les temperatures, fent-se entre un 30% i un 60% més habituals i intenses mentre que, de dia, la temperatura ‘només’ augmentarà menys d’un 20%.

Les nits sense dormir a causa de la calor han augmentat molt durant les darreres dècades | Cedida
Les nits sense dormir a causa de la calor han augmentat molt durant les darreres dècades | Cedida

Impactes que cal mirar d’evitar

L’estudi va calcular l’excés de mortalitat a causa de la calor a 28 ciutats de la Xina, Corea del Sud i el Japó entre 1980 i 2015. Després, van aplicar dos models d’escenaris de canvi climàtic d’acord amb els canvis de les emissions de diòxid de carboni. Gràcies a això van concloure que entre 2016 i 2100 el risc de mort per una nit massa càlida es multiplicarà per sis, molt més que l’augment per les temperatures durant el dia.

Així doncs, els governs haurien de tenir en compte els impactes que tindran les temperatures noctures en la salut, i dur a terme estudis a fons per posar en marxa mesures de prevenció, priorització i distribució dels recursos. Si es fa correctament, l’adaptació a aquest efecte del canvi climàtic podria permetre reduir aquest excés de mortalitat i hauria de ser un factor a tenir en compte, especialment entre la població més vulnerable tant per edat i salut com per recursos.

Més notícies
Les onades de calor afecten cada vegada més la salut dels infants
La calor extrema amenaça cada cop més la salut dels nadons i els infants
Un estudi conclou que els efectes del canvi climàtic estan fent augmentar els ingressos hospitalaris
La calor serà un problema cada vegada més gran si no es prenen mesures immediatament | Piqsels
Els humans podríem ser molt menys resistents a la calor del que pensàvem
El descobriment obre la possibilitat que les grans mortaldats pel canvi climàtic comencin molt abans del que s'esperava
La calor serà un problema cada vegada més gran si no es prenen mesures immediatament | Piqsels
Quines són les millors maneres de protegir-nos de la calor
Tenir cura dels més vulnerables, hidratar-nos o fer baixar la temperatura corporal, elements clau
Inventen uns vidres que deixen passar la llum però no la calor
Podria ajudar molt a reduir l'energia necessària per escalfar i refredar edificis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa