MonPlaneta
Inventen uns vidres que deixen passar la llum però no la calor
  • CA

Un equip internacional de científics, liderats per un experts de la Universitat Tecnològica Nanyang de Singapur, va anunciar fa pocs dies la invenció d’un material “intel·ligent” per a finestres que pot controlar la transmissió de calor sense afectar la vista, cosa que podria reduir l’energia necessària per refredar i escalfar edificis i, per tant, fer-los més eficients.

Segons expliquen els seus inventors en un article a la revista ‘ACS Omega’, de què aquest projecte ja estat portada, aquest material, que es pot encendre i apagar amb un interruptor, ha estat dissenyat per no deixar passar la radiació infraroja –la que conté la major part de la calor del Sol–, amb una estructura dissenyada amb materials com diòxid de titani (TiO2), triòxid de tungstè (WO2) i altres. La idea és posar-lo com una coberta sobre les finestres de vidre actuals i que, amb un botó, es pugui controlar l’entrada de llum infraroja i, per tant, de calor de l’exterior.

Les proves fetes fins ara demostren que aquest material pot impedir el pas de fins el 70% de la radiació infraroja mentre continua deixant passar el 90% de la llum visible, cosa que el fa un 30% més efectiu que les finestres electrocròmiques que es poden trobar actualment i, a més, més barat perquè dura molt més temps. Les finestres electrocròmiques són un element habitual als edificis verds, enfosquint-se i impedint passar llum. El problema és que en aquest cas bloca la llum visible però no la infraroja i, per tant, continua entrant molta més calor de la que es voldria.

Emprar aquest material a les finestres de tots els edificis podria ajudar a estalviar molta energia i ser, sens dubte, una part important del disseny dels edificis del futur, ja que augmentaria substancialment la sostenibilitat de les llars i les oficines i contribuïria, és clar, a reduir força la factura de la llum, especialment durant els mesos d’estiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa