MonPlaneta
Quines són les millors maneres de protegir-nos de la calor
  • CA

Durant aquestes setmanes de canícula, les altes temperatures poden arribar a suposar un problema de salut greu tant de dia com de nit, especialment per a les persones més vulnerables. Com cada any, els ingressos hospitalaris i les morts relacionades amb la calor arriben als seus nivells més alts, i és per això que cal saber quines són les millors maneres de protegir-nos, a nosaltres i als nostres, de la calor.

E.P.
Remullar-se és una bona manera de combatre la calor

Qui és més vulnerable?

Primer de tot, cal saber qui són les persones en una situació de més vulnerabilitat. A més de persones de més de 65 anys, les de menys de 5 i les embarassades, també cal tenir en compte les persones que tenen problemes de cor o bé trastorns mentals i també els qui treballen a l’exterior, que necessiten protecció extra o bé augmentar la tolerància a la calor aclimatant-s’hi a poc a poc.

Remullar-se sempre és bo

Si la calor és insuportable, la ciència ha demostrat que posar els peus en aigua freda és una bona manera de reduir la temperatura corporal i mantenir el bon funcionament del cos, a més, és clar, de reduir la inflor als peus i els turmells. Dutxar-se o banyar-se amb aigua tèbia, però, és una manera encara més efectiva de fer baixar la temperatura del cos. És important, però, que sigui tèbia, ja que posar directament l’aigua glaçada pot produir una hidrocució, que pot ser molt perillosa. En qualsevol cas, i tenint en compte que cal conservar els recursos hídrics, el millor és concentrar-se a refredar els peus, les mans, la cara i el coll.

Compte amb els ventiladors

Els ventiladors també poden ser una bona idea, i sovint fan sentir millor, però no refreden en totes les condicions. De fet, als indrets on la calor és més seca, poden accelerar la deshidratació i provocar malestar. De fet, l’Organització Mundial de la Salut afirma que, en temperatures superiors als 35ºC, un ventilador no redueix el risc de patir un cop de calor.

La hidratació ha de ser constant

La hidratació, justament, és essencial. En condicions que s’apropen als 40ºC podem arribar a suar fins a 10 litres al dia, i cal que recuperem els líquids i els minerals perduts. Curiosament, les begudes calentes augmenten la temperatura corporal a curt termini però després fan suar, cosa que la redueix. Les begudes fredes fan el seu efecte directament, és clar, però es creu que són una mica menys eficients. En qualsevol cas, hidratar-se és importantíssim.

Coberta verda a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Coberta verda a la ciutat de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Com protegir casa nostra de la calor

Més enllà d’això, hi ha factors que influeixen molt en la calor, com són les illes de calor urbanes, que es poden combatre tant des de casa nostra com des de la comunitat de veïns i, sovint, amb l’ajuda de les administracions públiques. Els murs i les cobertes verdes, per exemple, no només són un afegitó estètic sinó que poden refredar els edificis fins a 12ºC, fent d’aïllament tèrmic i reduint moltíssim la despesa energètica. A més, també impedeixen l’entrada del fred a l’hivern, absorbeixen l’aigua de la pluja, filtren la pol·lució de l’aire i fins i tot poden ser un refugi per a la fauna a dins de les ciutats.

Parlant de la fauna, els animals salvatges també pateixen molt les onades de calor, i deixar platets amb aigua fresca, ja sigui al jardí o al balcó, els pot salvar la vida, especialment ara que el canvi climàtic està fent-les cada vegada més habituals i més intenses. Així doncs, mirar de cuidar-nos a nosaltres, als nostres i l’entorn, i saber com fer-ho, pot marcar la diferència.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa