El menjar ultraprocessat, a més de tenir un valor nutricional baix, té altres problemes per a la salut. De fet, sembla que augmenta el risc de mort prematura per diverses raons, segons indiquen diversos estudis i recull un article publicat a ‘The Conversation’. Una situació preocupant tenint en compte com la població de molts països occidentals té aquests productes com una de les bases de la seva alimentació.
Què són els ultraprocessats
Els anomenats aliments ultraprocessats són barreges de diversos productes industrials –emulsionadors, espessidors, sabors artificials– que s’uneixen als aliments a través de processos fabrils. Els exemples van dels més coneguts, com les begudes ensucrades o alguns cereals que es mengen per esmorzar, fins a d’altres més nous i suposadament més sans com les ‘hamburgueses vegetals’, que sovint estan fetes de proteïnes i altres productes químics per donar-los gust.
Aquests processos industrials destrueixen l’estructura natural dels ingredients del menjar i n’eliminen nutrients com la fibra, les vitamines i els minerals, que es perden. Això és ben sabut, però no és l’únic problema que presenten. A dos estudis recents, es veu com una mala nutrició a base d’aquests productes produeix altres riscos per a la salut que poden ser molt greus.
La relació entre el menjar i el risc de mort
El primer, fet en més de 20.000 italians, conclou que els participants que consumeixen més ultraprocessats tenen més risc de morir prematurament per qualsevol causa. El segon, fet amb més de 50.000 estatunidencs, afirma que menjar molts ultraprocessats augmenta el risc de patir càncer de colon.
Això, a més, és així fins i tot tenint en compte el seu poc valor nutricional, indicant que hi ha altres problemes causats per altres raons i que obtenir aquests nutrients d’altres maneres podria no ser prou per contrarrestar el risc de malalties greus que suposen aquests aliments. La pregunta que resta és per què passa això, i sembla que hi podria haver algunes pistes.
El nostre cos podria estar atacant-los com si fossin virus
L’estudi fet a Itàlia indica que els marcadors d’inflamació, com ara un recompte alt de glòbuls blancs, eren més alts en les persones que menjaven més ultraprocessats. Aquestes reaccions inflamatòries, que normalment serveixen per atacar elements perjudicials, acostumen a ser de durada curta. Com és ben sabut en processos crònics, però, una inflamació massa duradora augmenta el risc tant de malalties cardiovasculars com de càncer.
Els estudis que apunten que una mala dieta augmenta la inflamació i la probabilitat de malalties greus són forces, i tanint en compte els resultats de la recerca italiana, podria explicar per què els ultraprocessats augmenten el risc de mort. A més, alguns additius d’aquests aliments, com els emulsificadors i els endolcidors, augmenten la inflamació als intestins perquè causen canvis en el microbioma.
Una possible explicació de tot això és que el cos identifica aquests aliments com a aliens i activa la resposta immunitària i que, si se’n mengen sovint, es poden patir els efectes d’una inflamació crònica. A més, hi ha altres mecanismes, com problemes renals o les toxines dels envoltoris del menjar, que podrien explicar els seus efectes perjudicials per a la salut.
Evitar els ultraprocessats, un gran bé per a la salut
Sigui com sigui, l’autor de l’estudi, Richard Hoffman, professor de Bioquímica Nutricional de la Universitat de Hertfordshire, a Anglaterra, recomana evitar la resposta inflamatòria no menjant ultraprocessats. A més, afegeix que algunes dietes basades en aliments sense processar i amb un alt contingut en vegetals, com la mediterrània, tenen efectes antiinflamatoris. El que no se sap, però, és si una dieta ‘antiinflamatòria’ pot contrarrestar els efectes dels menjars ultraprocessats.
En resum, sembla que reduir el consum d’aquests aliments és una gran idea per a mantenir una bona salut, però actualment la llei no obliga les empreses que en produeixen a etiquetar-los com a tals. Així doncs, Hoffman recomana identificar-los mirant-ne els ingredients: si hi ha emulsificadors, espessidors, proteïnes aïllades i altres ingredients amb noms d’aspecte industrial, senyal que són ultraprocessats. En qualsevol cas, conclou, el millor és fer el nostre menjar des del principi, comprant-ne tots els ingredients i preparant-los i cuinant-los a casa.