MonPlaneta
Quin menjar ens agrada té un component genètic que pot afectar-nos la salut
  • CA

Els resultats preliminars d’un nou estudi dut a terme als Estats Units indiquen que les nostres preferències en el menjar podrien tenir una base genètica i, de retruc, influenciar la nostra salut. Segons revela la Societat Americana de Nutrició a la seva pàgina web, aquest treball, on han participat més de 6.000 adults, és un dels primers que es fixa en com els gens relacionats amb la percepció dels cinc sabors –dolç, salat, agre, amargant i umami– s’associen al consum d’alguns aliments i a riscos per a la salut.

Aquesta investigació, de fet, apunta que tenir en compte la genètica pot ser important, per exemple, a l’hora de donar instruccions nutricionals a les persones per tal de millorar la seva dieta i, de retruc, reduir la incidència o la gravetat de malalties relacionades amb l’alimentació com ara la diabetis tipus 2 o els problemes cardiovasculars. El gust, de fet, és un factor essencial que determina què mengem i, per tant, la qualitat de la nostra dieta, i és per això que aquest element genètic hauria de ser tingut en compte per evitar caure en hàbits alimentaris poc sans.

Com ens alimentem té, en part, una explicació als nostres gens

Variants genètiques relacionades amb menjar menys vegetals

Així, per exemple, la gent que sent més intensament el sabor amargant menja menys hortalisses crucíferes, però podria afegir-hi algunes espècies, o bé triar altres vegetals que li escaiguin més, per poder dur una dieta sana igualment. Aquests factor genètic, doncs, podria ser molt important perquè, en general, les persones no sabem per què ens agraden alguns aliments o per què en triem uns abans que uns altres més enllà d’una idea genèrica de “gust”.

Gens, percepcions, dieta i salut

A l’estudi, els investigadors van fer servir dades recopilades anteriorment per identificar les variants genètiques associades als cinc sabors bàsics. A partir d’aquí, van crear una mesura anomenada “puntuació poligènica de gust”, que fa una estimació de l’efecte combinat de les variants genètiques d’una persona en la percepció d’un sabor concret.

Amb això, es van analitzar la qualitat de la dieta i el risc per a la salut de més de 6.000 persones, trobant associacions clares entre alguns gens relacionats amb gustos, alguns aliments i factors de risc cardiometabòliques. Així, els gens relacionats amb la percepció de l’amargor i l’umami sembla que es relacionen amb la qualitat de la dieta, mentre que els gens de percebre el dolç són més influents en la salut cardiometabòlica.

Les persones amb una puntuació poligènica de gust més alta en l’amargant, per exemple, menjaven de mitjana dues racions menys de cereals integrals a la setmana que els qui tenien una puntuació baixa. Una puntuació alta en umami, d’altra banda, s’associa a menjar menys vegetals, especialment vermells i taronges, i una puntuació alta en el dolç s’associa a nivells més baixos de triglicèrids.

Àpats, plats, menjar
Triar una dieta sana a partir de les variants genètiques que ens modelen el gust podria ser el camí per millorar la nostra salut

Un factor important a tenir en compte

Els investigadors adverteixen que els resultats no tenen per què poder generalitzar-se però que, no obstant això, deixen clara la importància de tenir en compte els gustos i els grups d’aliments en la conducta alimentària. Continuar ampliant aquest camp de coneixement, de fet, es podrien comprendre molt millor alguns comportaments i, també, elaborar dietes personalitzades d’acord no només amb les necessitats de salut de les persones sinó, també, del seus gustos.

Més notícies
Menjar menys carn de vaca pot tenir un efecte molt important en la sostenibilitat de l'alimentació
Menjar un 20% menys de carn de vaca reduiria la desforestació a la meitat
Les emissions de gasos d'efecte hivernacle associades també caurien un 50%, segons un estudi
L'addicció al menjar és un problema cada vegada més habitual arreu del món
Troben marcadors epigenètics claus pel desenvolupament d’addicció al menjar
Aquesta troballa pot ajudar a diagnosticar la malaltia més aviat i a buscar noves teràpies
Fruits secs
Menjar fruits secs provoca canvis en la funció de l’ADN dels espermatozoides
Les modificacions poden comportar variacions en la capacitat de fecundar
Les 10 coses que cal tenir en compte per reduir el menjar que llencem
Cada any es malbaraten 1.300 milions de quilos de menjar i beguda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa