MonPlaneta
La mineria submarina amenaça una biodiversitat que ni tan sols coneixem

Les operacions mineres al fons del mar poden ser una amenaça molt gran per a una biodiversitat que, de fet, ni tan sols coneixem. És per això que, davant del risc que una explotació d’aquest tipus comenci a la Zona Clarion Clipperton, al nord de l’oceà Pacífic, un equip d’investigadors ha publicat un article a ‘Current Biology’ on adverteix que, només allà, hi viuen milers d’espècies desconegudes i que podrien ser afectades de manera molt greu per un projecte que, fins i tot, podria començar aquest mateix any.

USGS

Un gran inventari d’espècies que podrien quedar afectades

Segons sembla, la Zona Clarion Clipperton podria ser un indret perfecte per començar a extreure metalls preciosos del fons marí, com a part d’una tendència global en què les grans empreses fan pressió per poder explotar els recursos naturals que s’amaguen a les profunditats dels oceans. Els autors d’aquest estudi, però, han revistat tota la literatura científica i els registres disponibles per crear un gran inventari de les formes de vida que hi ha i que podrien patir moltíssim els efectes d’una operació de mineria al seu hàbitat.

Els resultats són espectaculars. Segons els científics, la Zona Clarion Clipperton és la llar de més de 5.000 espècies d’animals diferents, de les quals només 400 han estat descrites fins ara. Animals “d’un altre món”, “eteris” i “preciosos” entre cucs estranys, cogombres de mar de colors brillants, coralls de les profunditats, esponges de vidre, crustacis, estrelles de mar, eriçons…

“L’esponja ping-pong”, un altre exemple de la fauna sorprenent de la Zona Clarion Clipperton | SMARTEX PROJECT / NERC

Un món que podríem destruir sense conèixer

Tot un ventall de criatures increïbles de què no se sap gairebé res i que, no obstant això, podrien veure el seu ecosistema destruït d’un dia per l’altre amb la instal·lació d’una mina submarina. Després de milions d’anys aïllats, evolucionant per separat de la resta d’organismes en les condicions de foscor, fredor i pressió extremes del fons del mar, la intervenció humana, especialment en la forma de prospeccions i operacions d’extracció, podria ser devastadora.

Els científics, a més, apunten especialment al fet que el 90% de les espècies que s’han documentat a la zona són completament desconegudes i que encara no tenen ni un nom científic ni un lloc a l’arbre de la vida, i que tant per això com per assegurar la seva supervivència cal que no es dugui a terme cap operació al seu hàbitat que pugui comprometre’n el benestar.

Tot i això, i malgrat dècades i dècades d’oposició, els projectes per extreure recursos del fons del mar estan guanyant terreny ràpidament, especialment des que tant l’electrònica portàtil com les energies renovables i l’electrificació de la mobilitat han fet augmentar enormement la demanda de metalls com el cobalt i el níquel, relativament escassos a terra ferma i de què se sap que, sota el llit marí, se’n poden trobar quantitats molt importants.

Més notícies
Els satèl·lits han permès buscar muntanyes submarines a tots els oceans del món | Woods Hole Oceanographic Institution

Descobreixen gairebé 20.000 muntanyes noves al fons del mar

Un nou estudi duplica el número d'aquestes formacions submarines que es coneixen
:  - Mobile
La càmera ha permès veure els peixos que viuen a més de 8.300 metres de profunditat | Minderoo - Uwa Deep Sea Research Centre

Graven en vídeo el peix que viu a més profunditat del món

Un equip de científics ha aconseguit observar-lo amb una càmera a 8.300 metres sota el nivell del mar
:  - Mobile
Les restes del Titanic són a gran profunditat i no van ser descobertes fins el 1985 | OceanGate

Nou descobriment al costat de les restes del Titanic

Una taca al radar apareguda el 1996 ha resultat ser un ecosistema únic al món
:  - Mobile
La colònia de peixos-gel del mar de Weddell | Institut Alfred Wegener

Descoberta a l’Antàrtida la zona de cria de peixos més gran del món

Segons els càlculs, hi ha uns 60 milions d'exemplars de peixos-gel
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa