Un equip d’investigadors ha aconseguir gravar en vídeo el peix que viu a més profunditat del món. Segons informa la cadena britànica BBC a la seva pàgina web, una càmera ha baixat fins a 8.336 metres sota el nivell del mari ens ha dut imatges d’uns lipàrids del gènere Pseudoliparis que viuen al fons de la fossa Izu-Ogasawara, al sud del Japó, i que podrien ser a la profunditat màxima a la que cap peix és capaç de sobreviure.
Supera el rècord anterior en 158 metres
L’arribada d’aquestes imatges suposa un nou rècord ja que supera en 158 metres l’anterior observació de peixos a més profunditat del món. Fins ara, les imatges a més profunditat eren les que es van obtenir a la fossa de les Marianes, més al sud, a 8.178 metres sota el nivell del mar. Un dels líders d’aquesta expedició, el professor Alan Jamieson, ha explicat a la mateixa BBC que, si aquest rècord es trenca, podria ser només per uns quants metres, perquè creu que no hi ha peixos que puguin viure més avall.
Aquests exemplars joves de Pseudoliparis es van gravar gràcies a una càmera incorporada a una estructura amb pesos i que va ser llençada des del costat d’un vaixell. A l’estructura, s’hi van afegir esquers per atreure la vida que hi ha a les profunditats del mar. Tot i que a la profunditat màxima no es van capturar cap peix i no se’n pot saber l’espècie exacta, una mica més amunt, a 8.000 metres sota el nivell del mar, si que es van capturar alguns lipàrids, concretament Pseudoliparis belyaevi, que són els peixos capturats a més profunditat de la història.

Grans avenços en l’exploració del fons dels oceans
A 8.000 metres sota el nivell del mar, la pressió és 800 cops superior a la que hi ha la superfície de l’oceà, i els cossos gelatinosos d’aquests lipàrids els ajuden a sobreviure, juntament amb el fet que no tenen bufeta natatòria, l’organ ple de gas que controla la flotabilitat de la majoria de peixos. Una altra de les particularitats d’aquests peixos és que s’alimenten per succió, menjant-se els petits crustacis que viuen al fons del mar.
Durant els darrers anys, la tecnologia ha permès aprendre moltíssim sobre la vida a les zones més profundes dels oceans del món, observant uns ecosistemes que, fins ara, havien estat un misteri gairebé total. En aquest cas, tant el vaixell com el submarí emprats per l’equip de Jamieson són els que va fer servir el nord-americà Victor Vescovo entre 2018 i 2019 per visitar els punts més profunds dels cinc grans oceans de la Terra.