MonPlaneta
Graven en vídeo el peix que viu a més profunditat del món

Un equip d’investigadors ha aconseguir gravar en vídeo el peix que viu a més profunditat del món. Segons informa la cadena britànica BBC a la seva pàgina web, una càmera ha baixat fins a 8.336 metres sota el nivell del mari ens ha dut imatges d’uns lipàrids del gènere Pseudoliparis que viuen al fons de la fossa Izu-Ogasawara, al sud del Japó, i que podrien ser a la profunditat màxima a la que cap peix és capaç de sobreviure.

Supera el rècord anterior en 158 metres

L’arribada d’aquestes imatges suposa un nou rècord ja que supera en 158 metres l’anterior observació de peixos a més profunditat del món. Fins ara, les imatges a més profunditat eren les que es van obtenir a la fossa de les Marianes, més al sud, a 8.178 metres sota el nivell del mar. Un dels líders d’aquesta expedició, el professor Alan Jamieson, ha explicat a la mateixa BBC que, si aquest rècord es trenca, podria ser només per uns quants metres, perquè creu que no hi ha peixos que puguin viure més avall.

Aquests exemplars joves de Pseudoliparis es van gravar gràcies a una càmera incorporada a una estructura amb pesos i que va ser llençada des del costat d’un vaixell. A l’estructura, s’hi van afegir esquers per atreure la vida que hi ha a les profunditats del mar. Tot i que a la profunditat màxima no es van capturar cap peix i no se’n pot saber l’espècie exacta, una mica més amunt, a 8.000 metres sota el nivell del mar, si que es van capturar alguns lipàrids, concretament Pseudoliparis belyaevi, que són els peixos capturats a més profunditat de la història.

Els cienífics també han aconseguit capturar exemplars de peixos que viuen a 8.000 metres sota el mar | Minderoo - Uwa Deep Sea Research Centre
Els cienífics també han aconseguit capturar exemplars de peixos que viuen a 8.000 metres sota el mar | Minderoo – Uwa Deep Sea Research Centre

Grans avenços en l’exploració del fons dels oceans

A 8.000 metres sota el nivell del mar, la pressió és 800 cops superior a la que hi ha la superfície de l’oceà, i els cossos gelatinosos d’aquests lipàrids els ajuden a sobreviure, juntament amb el fet que no tenen bufeta natatòria, l’organ ple de gas que controla la flotabilitat de la majoria de peixos. Una altra de les particularitats d’aquests peixos és que s’alimenten per succió, menjant-se els petits crustacis que viuen al fons del mar.

Durant els darrers anys, la tecnologia ha permès aprendre moltíssim sobre la vida a les zones més profundes dels oceans del món, observant uns ecosistemes que, fins ara, havien estat un misteri gairebé total. En aquest cas, tant el vaixell com el submarí emprats per l’equip de Jamieson són els que va fer servir el nord-americà Victor Vescovo entre 2018 i 2019 per visitar els punts més profunds dels cinc grans oceans de la Terra.

Més notícies
Una expedició explorarà per primera vegada les profunditats de l’oceà Índic
La Missió Nekton arribarà fins a 2.000 metres sota l'aigua, prop de les Seychelles, per conèixer-ne els ecosistemes i els efectes que hi està tenint el canvi climàtic
Les restes del Titanic són a gran profunditat i no van ser descobertes fins el 1985 | OceanGate
Nou descobriment al costat de les restes del Titanic
Una taca al radar apareguda el 1996 ha resultat ser un ecosistema únic al món
El peix abissal que ha aparegut mort a Califòrnia | Crystal Cove State Park
Un peix abissal monstruós apareix mort en una platja
Els experts no entenen com ha aparegut intacte tan lluny del seu hàbitat natural
Fecunda absorció: Linophryne indica
"Tal com ha de desenvolupar-se en els fons abissals, comptar amb el mascle de la manera com ho fa li permet tenir-lo sempre a punt per a fecundar."

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa