MonPlaneta
Nou descobriment al costat de les restes del Titanic
  • CA

Un equip liderat per P.H. Nargeolet, un veterà de les immersions amb submergible que ha visitat les restes del Titanic diverses vegades, ha fet un nou descobriment al costat del lloc on el transatlàntic, enfonsat el 1912, descansa partit en dos. Segons informa la cadena nord-americana CNN, una taca que va aparèixer al radar el 1996, en una expedició del mateix Nargeolet, ha resultat ser un ecosistema abissal únic al món.

Reposant a la plana abissal

El Titanic es troba al fons de l’Atlàntic Nord, a gairebé 4.000 metres sota la superfície del mar, d’ençà que va xocar amb un iceberg i va naufragar, en una de les tragèdies de navegació marítima més famoses de la història. És a l’anomenada plana abissal, els llits oceànics situats a profunditats d’entre 3.000 i 4.000 metres i que ocupen el 60% de la superfície de la Terra. Una zona fangosa sense ni tan sols roques, o això es pensava fins ara.

El peix abissal que ha aparegut mort a Califòrnia | Crystal Cove State Park
La fauna abissal és entre la més estranya per a nosaltres que coneixem | Crystal Cove State Park

Una troballa “biològicament fascinant”

Des de fa 26 anys, Nargeolet pensava que el que hi havia al costat del Titanic eren les restes d’un altre vaixell, per la senyal que indicava el radar. Una immersió que va tenir lloc a principis d’aquest any, però, i on el van acompanyar quatre investigadors més, ha revelat que en realitat és un escull rocós fet de formacions volcàniques i que és la base d’un ecosistema amb llagostes, peixos abissals, esponges i diverses espècies de corall que podrien tenir milers d’anys d’antiguitat.

En declaracions a la CNN, el professor Murray Roberts, de la Universitat d’Edimburg (Escòcia) ha definit la troballa com a “biològicament fascinant” perquè aquests animals són “molt diferents” dels que es troben a altres indrets a la mateixa profunditat. De fet, segons el mateix Roberts, aquesta troballa podria voler dir que les formacions rocoses a la plana abissal podrien ser molt més comunes del que es pensava.

Coralls | Cristina Linares / UB-IRBio
Fins ara no se sabia com els coralls podien desplaçar-se a distàncies tan llargues i aquesta troballa al costat del Titanic podria ser la solució a l’enigma | Cristina Linares / UB-IRBio

Una porta oberta a nous descobriments

Això, de retruc, explicaria com les esponges i els coralls poden desplaçar-se a tanta distància al fons del mar, cosa que fins ara era un misteri. Al cap i a la fi, sense llocs on enganxar-se, créixer i reproduir-se, sembla impossible que puguin anar tan lluny. Si hi hagués més roques com aquestes de les que se sabia fins ara, aquest enigma quedaria resolt.

Els investigadors estan analitzant les imatges i vídeos obtingudes d’aquest escull per tal de compartir-los amb la comunitat científica i ampliar el coneixement de com és la vida al fons del mar. A més, a prop del Titanic, Nargeolet també va trobar una altra taca al radar, que creu que podria ser una altra formació semblant però encara més grossa, i tan aviat com pugui farà una altra immersió per aconseguir treure’n l’entrellat.

Més notícies
El naufragi d'un vaixell de guerra alemany continua alliberant productes tòxics que han alterat la fauna microscòpica de la zona | Flanders Marine Institute / VLIZ
Un naufragi de la 2a Guerra Mundial continua contaminant el mar del Nord
Un vaixell alemany enfonsat fa vuitanta anys encara deixa productes tòxics a l'aigua
Les restes del vaixell HSM Terror enfonsat fa més de 170 anys
[VÍDEO] Primeres imatges de l’expedició Franklin, naufragada a l’Àrtic fa 170 anys
Les imatges mostren el bon estat de conservació el vaixell britànic HSM Terror que, l'any 1845, va salpar amb la missió de trobar el Pas del Nord-Oest
D'ençà que es va enfonsar, l'Endurance ha format part dels grans misteris d'una època heroica | FMHT
Troben el vaixell d’Ernest Shackleton, enfonsat a l’Antàrtida el 1915
L'Endurance, protagonista d'una aventura llegendària, ha estat localitzat en perfecte estat 3.000 metres sota l'aigua
L'enfonsament del Gloucester va ser una tragèdia i podria haver marcat la història del Regne Unit
Descobreixen les restes d’un dels vaixells més famosos del segle XVII
Es tracta del HMS Gloucester, enfonsat quan duia a bord el darrer monarca catòlic de les Illes Britàniques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa