MonPlaneta
Descobreixen gairebé 20.000 muntanyes noves al fons del mar

Gràcies a les observacions per satèl·lit, s’han descobert gairebé 20.000 muntanyes noves al fons del mar. Tal com explica un equip d’investigadors en un article a ‘Earth and Space Science’, aquest nou cens d’aquestes formacions submarines ha permès duplicar el número de què es coneix l’existència, augmentant moltíssim el nostre coneixement sobre la geografia que s’amaga sota les aigües dels mars i oceans del món.

Muntanyes que poden superar l’Everest en alçada

I és que, de la mateixa manera que hi ha muntanyes a la superfície, també n’hi ha que s’alcen sobre el llit oceànic. De fet, si en mesurem l’alçada des de la base fins al cim, la muntanya més alta del món és el volcà Mauna Kea, a Hawaii, que per bé que s’alça ‘només’ 4.200 metres sobre el mar, té una alçada total de més de 9.000 metres, superant l’Everest.

Els volcans submarins poden generar tsunamis enormes, com va passar el 2022 a Tonga | NOAA
Un volcà submarí | NOAA

Aquestes formacions geològiques són la llar d’una enorme biodiversitat marina, amb les seves roques volcàniques formant hàbitats molt diferents. A més, també fan moure les aigües, escampant els nutrients per l’oceà i contribuïnt a la proliferació de la vida sota l’aigua. Fins ara es coneixien més de 24.600 muntanyes submarines, trobades, normalment, fent servir el sònar. Aquest procés, però, és molt car i demana molt de temps, és per això que, fins ara, només s’ha mapejat un 20% dels oceans seguint aquest mètode.

Càlculs a partir de petits canvis en la gravetat

És aquí on entren les observacions per satèl·lit, que permeten cobrir tots els oceans del món i fer un cens de les muntanyes que hi ha a sota. Els investigadors van agafar les dades obtingudes i van repassar els càlculs de l’alçada de la superfície del mar, buscant canvis de centímetres causats per la influència gravitatòria d’aquestes muntanyes. Com que la roca és més densa que l’aigua, una muntanya canvia lleugeramen el camp gravitatori, fent que hi hagi més aigua damunt seu.

Gràcies a això, s’han pogut localitzar 19.325 muntanyes submarines que es desconeixien fins ara. Els investigadors, a més, han comparat les observacions amb mapes fets per sònar per comprovar-ne la veracitat. La majoria de les noves muntanyes, segons expliquen, són relativament baixes, d’entre 700 i 2.500 metres d’alçada, però podrien ser perilloses, especialment per a la profunditat a què arriben alguns submarins. És per això, entre d’altres coses, que és important conèixer què hi ha sota l’aigua, l’indret de la Terra de què, encara a dia d’avui, sabem menys coses.

Més notícies
L'Aurelia, un submarí de primera generació, ha estat construït i batejat a Catalunya | REV Ocean
La nova generació de submarins d’exploració, fabricada a Catalunya
El DSV Aurelia és el primer de la seva classe, té capacitat per a 3 persones i pot baixar fins a 2.300 metres
El CryoSat ha seguit l'evolució de totes les glaceres del món des de l'òrbita terrestre | Agència Espacial Europea
Un satèl·lit mostra l’impacte de l’escalfament global a les glaceres
És la millor compilació de dades que s'ha fet mai fins ara
L'instrument TEMPO abans de ser posat al satèl·lit des d'on recollirà dades de la contaminació de l'aire | Maxar / NASA
La NASA llança un satèl·lit per controlar la qualitat de l’aire
Segons l'agència és prou potent com per detectar les diferències en la pol·lució d'un barri a un altre
Dos submarinistes examinen el fragment del transbordador espacial Challenger localitzat al fons de l'Atlàntic | History Channel
Troben un fragment del transbordador espacial Challenger al fons del mar
La nau es va desintegrar el 1986, en un dels accidents més coneguts de la història de l'exploració de l'espai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa