MonPlaneta
El millor edifici sostenible d’habitatge públic de l’Estat és a Gavà

La promoció B2, impulsat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona al barri de Can Ribes de Gavà, és el millor edifici sostenible d’habitatge públic de l’Estat, tal com reconeix el Premi AVS 2023 a les Bones Pràctiques dels Gestors Públics d’Habitatge i Sòl en la categoria d’Edificació Sostenible d’Obra Nova que li ha estat atorgat per part de l’Asociación Española de Gestores Públicos de Vivienda y Suelo. L’acte d’entrega els Premis AVS va tenir lloc aquest dimecres 29 de març al Palau de l’Exposició de València.

Un jurat exigent

El jurat ha valorat les mesures d’estalvi energètic de la promoció, l’adequació del disseny a l’entorn, la innovació, els sistemes constructius que afavoreixen el control passiu del clima, l’ús de materials reciclables i la relació rendiment-cost de l’actuació. En el cas de la promoció B2 de Gavà, han destacat la seva aposta per l’arquitectura mediterrània a través d’una configuració modular; la bona integració de l’edifici a l’entorn; la introducció de mesures passives en el disseny; l’elevada qualitat dels espais, amb la incorporació de verd i un dipòsit d’aigües pluvials; l’equilibri en els costos; l’ús d’energia renovable per al funcionament del sistema de climatització i la quantitat de llum i la ventilació creuada natural existents a tots els espais.

Tot l'edifici ha esta dissenyat i construït perquè la seva eficiència energètica sigui altíssima | AMB
Tot l’edifici ha esta dissenyat i construït perquè la seva eficiència energètica sigui altíssima | AMB

L’AVS reconeix les construccions on l’entorn té un pes especial i els habitatges no són només habitacles. En el cas d’aquesta nova promoció d’habitatges protegits, la construcció és al voltant d’un gran espai verd interior permeable que fomenta la continuïtat biològica i lúdica entre la serra de les Ferreres i el Parc Agrari del Baix Llobregat, conservant el patrimoni natural i paisatgístic.

Una promoció pionera

La promoció B2 consta de 136 habitatges: 64 de tres dormitoris, 64 de dos dormitoris i 8 d’un dormitori. De tots ells, 63 són de lloguer i 73 de venda. A més, l’edifici també té un local comercial de 840m2 útils i un soterrani amb 136 places d’aparcament. Per tal d’obtenir una qualificació energètica A, s’han implementat estratègies com ara reduir la demanda energètica incrementant els aïllaments i afavorint la ventilació creuada; fent servir instal·lacions d’aerotèrmia d’altra eficiència energètica per a la calefacció mitjançant terra radiant i producció d’aigua calenta o la recollita d’aigües de pluja per al reg o l’aprofitament de la inèrcia tèrmica propi del tipus constructiu.

La construcció de 136 habitatges a Gavà s'ha fet seguint criteris de sostenibilitat, adaptació a tot tipus de famílies i, també, incorporant la perspectiva de gènere | AMB
La construcció de 136 habitatges a Gavà s’ha fet seguint criteris de sostenibilitat, adaptació a tot tipus de famílies i, també, incorporant la perspectiva de gènere | AMB

Els habitatges estan pensats per al model tradicional de família i també per a noves maneres d’habitar. Potencien al màxim les relacions amb el seu entorn, i cadascun d’ells està configurat per una sèrie de mòduls de dimensions semblants que poden ser utilitzats com a sala, cuina o habitació. Així, es poden organitzar de diverses maneres, flexibilitzant-ne els usos i permetent l’adaptació als canvis. Cada estança, a més, està envoltada d’espais de transició cap a l’exterior, sigui una galeria o un balcó.

Més notícies
Arquitectura ecològica: cinc habitatges idíl·lics i sostenibles d’arreu del món
La construcció compromesa amb el medi ambient és una tendència en auge que pretén assolir una harmonia amb el lloc on es construeix
Actualment la ciutat de Tòquio aprofita molt poc la seva capacitat de generació d'energia solar | Yodalica (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
Tots els habitatges nous de Tòquio hauran de tenir plaques solars el 2025
El govern metropolità de la capital japonesa implanta aquesta mesura per reduir les emissions de carboni del país
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ha fet el discurs sobre l'estat de la UE a l'eurocambra
Europa publica una estratègia per millorar l’eficiència energètica dels edificis
La Comissió Europea vol aconseguir reduir la pobresa energètica a la UE
L'exterior de l'hotel Arima, a Sant Sebastià
Un hotel de Sant Sebastià, prototip d’Edificis de Consum Gairebé Nul
La seva altíssima eficiència energètica fa que el seu consum per a calefacció i refrigeració es situï en valors deu vegades inferiors al d'un hotel convencional

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa