MonPlaneta
Europa publica una estratègia per millorar l’eficiència energètica dels edificis

La Comissió Europea ha publicat l’Estratègia sobre l’Onada de renovacions per millorar l’eficiència energètica del edificis. Té el propòsit de, com a mínim, doblar la taxa de renovació durant els pròxims deu anys i garantir que duguin a una major eficiència tant energètica com de recursos. D’aquesta manera millorarà la qualitat de vida de la gent, es reduiran les emissions de gasos d’efecte hivernacle, es fomentarà la digitalització i es milloraran la reutilització i el reciclatge de materials.

D’ara al 2030 es podrien renovar 35 milions d’edificis i es podrien crear fins a 160.000 llocs de treball verds més en el sector de la construcció. Els edificis consumeixen al voltant del 40% de l’energia de la UE i generen el 36% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Tot i això, només es fan renovacions anuals amb vista a l’eficiència energètica en un 1%; així doncs, és imprescindible prendre mesures efectives per fer que Europa sigui climàticament neutra el 2050.

Tenint en compte que prop de 34 milions d’europeus no es poden permetre d’encendre la calefacció, les polítiques públiques per promoure les renovacions de millora de l’eficiència energètica també són una resposta a la pobresa energètica, contribueixen a la salut i el benestar de les persones, i ajuden a reduir les factures energètiques.

La Comissió ha publicat avui una Recomanació per als estats membres sobre com fer front a la pobresa energètica. «Volem que tots els europeus puguin il·luminar, escalfar o refrescar casa seva sense arruïnar-se i sense arruïnar la salut del planeta. L’onada de renovacions millorarà els llocs on treballem, vivim i estudiem i, alhora, reduirà el nostre impacte en el medi ambient i donarà feina a milers d’europeus. Si volem obtenir millors resultats, ens calen millors edificis», ha declarat avui el vicepresident executiu per al Pacte verd europeu, Frans Timmermans.

«La recuperació verda comença a casa. Amb l’onada de renovacions farem front als obstacles que avui siguin complicades, cares i lentes, cosa que dificulta que es duguin a terme aquestes mesures tan necessàries. Proposarem millors mètodes per mesurar els beneficis de les renovacions, uns valors de referència mínims d’eficiència energètica, més finançament per part de la UE i assistència tècnica accessible i també promourem els préstecs hipotecaris verds i donarem més suport a les energies renovables en la calefacció i la refrigeració.

Amb tot això es produirà un canvi decisiu per als propietaris d’habitatges, els llogaters i les administracions», ha declarat avui també la comissària d’Energia, Kadri Simson. L’estratègia prioritzarà l’acció en tres àrees: la descarbonització de la calefacció i la refrigeració; la lluita contra la pobresa energètica i la millora dels edificis menys eficients; i la renovació d’edificis públics com ara escoles, hospitals i dependències administratives. La Comissió proposa eliminar els obstacles que hi ha al llarg de la cadena de renovació, des de la concepció d’un projecte fins el seu finançament i finalització, amb una sèrie de mesures estratègiques i d’instruments tant de finançament com d’assistència tècnica.

L’Onada de renovacions no només rau a fer que els edificis que ja existeixen siguin més eficients energèticament i climàticament neutres sinó que també pot desencadenar una transformació a gran escala de les nostres ciutats i del nostre entorn urbà. A més a més, pot ser una oportunitat per començar un procés amb una visió de futur que uneixi sostenibilitat i estil.

Tal com va anunciar la presidenta von der Leyen, la Comissió posarà en marxa la Nova Bauhaus europea per fomentar una nova estètica a Europa que combini eficiència amb creativitat. Volem que els entorns habitables estiguin a l’abast de tothom i, un cop més, combinar allò que és assequible amb allò que és artístic en un futur sostenible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa