MonPlaneta
Arquitectura ecològica: cinc habitatges idíl·lics i sostenibles d’arreu del món
  • CA

La construcció d’habitatge ecològic és una tendència en auge arreu del món que pretén minimitzar el seu impacte sobre el medi ambient i permetre el desenvolupament sostenible de la humanitat. Busca la satisfacció de “les necessitats de la generació del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves pròpies necessitats”, d’acord amb la definició de ‘desenvolupament sostenible’ proposada per l’ONU l’any 1987.

D’acord amb aquesta màxima, l’arquitectura ecològica té en compte l’orientació de la construcció, el terreny i la naturalesa que l’envolta per intentar assolir una harmonia amb el medi on es construeix. A continuació cinc exemples d’edificis i cases sostenibles d’arreu del món que compleixen amb aquestes idees, recollits per el portal Idealista.

El primer habitatge d’aquest llistat és una casa prefabricada situada a la costa australiana, a poc més d’una hora en cotxe de la ciutat de Melbourne. Sota el nom de The Bellbrae, l’immoble té un disseny que pren com a referència les formes de vida tradicionals de l’entorn rural i amb elements inspirats en les formes arquitectòniques agrícoles.

Per respondre als criteris de sostenibilitat i reducció de l’impacte ambiental, l’estudi que va desenvolupar el projecte va apostar per la utilització d’estructures de fusta en tots els components del conjunt. Alhora, va limitar la seva mida per minimitzar l’ús d’acer, garantir l’aïllament i assegurar l’eficiència energètica. “El robust embolcall extern d’acer galvanitzat se suavitza internament amb la calidesa de la fusta, el que proporciona una vida de baix manteniment”, van assenyalar des de l’estudi.

El segon és un habitatge prefabricat que es troba a la costa oest de Turquia. Just a sobre d’un penya-segat mediterrani, es tracta d’una cabina modular dissenyada amb ombrel·les que emulen les ombres naturals que es creen pel pas de la llum a través dels arbres i les seves fulles. Com a base d’un projecte que havia d’incloure una residència principal, una casa d’hostes i una fàbrica d’oli d’oliva, una de les exigències dels clients va ser l’aposta per la sostenibilitat.

“Un pla simple i obert permet la il·luminació natural i facilita la ventilació creuada. Les superfícies transparents estan dissenyades per rebre la màxima llum del dia en els espais interiors, quelcom que minimitza la necessitat d’il·luminació artificial. El sostre a dues aigües alberga panells fotovoltaics per produir electricitat i panells solars per escalfar aigua”, van explicar membres de l’estudi encarregat del projecte. Les cobertes exteriors d’aquesta casa prefabricada, protegides en diferents moments del dia per cortines de fusta operades manualment, ofereixen diferents experiències microclimàtiques a l’aire lliure generades per les condicions del sol i el vent que canvien a mesura que hom es mou al voltant de la unitat.

El tercer exemple correspon a la transformació d’una antiga fàbrica en un conjunt d’habitatges assequibles, a la localitat danesa de Ryslinge. Un projecte que forma part d’una iniciativa més àmplia per preservar el patrimoni cultural rural de Dinamarca adaptant-lo a nous usos, com el de l’habitatge, mitjançant la utilització de sistemes de construcció modular i peces prefabricades.

La sostenibilitat i l’eficiència energètica van estar presents en el disseny i la construcció dels immobles. L’estudi a càrrec del projecte va fer servir fusta pels nous nuclis, que a més de ser un material més ecològic, aquesta mena d’estructures es poden desmuntar, reutilitzar i reciclar quan es consideri oportú i ajuden a crear un clima interior saludable.

El quart és un bloc d’apartaments a Chicago (Estats Units), que compta amb una forma simple que va permetre que la majoria dels elements de l’estructura i la façana fossin prefabricats i erigits de manera eficient. Això va reduir la quantitat de rebuig en el lloc i el temps de construcció.

D’aquesta manera, la sostenibilitat és una altra de les seves característiques, ja que es van fer servir estratègies perquè el projecte fos d’allò més eficient i de baix consum d’energia. L’edifici va ser dissenyat amb l’objectiu de maximitzar l’àrea edificable i crear cases que tinguessin llum natural i espais a l’aire lliure.

El cinquè i últim exemple és una casa prefabricada al sud dels Països Baixos, erigida en tres dies. La cabanya destaca per estar feta de fusta de bedoll de color negre prèviament tractada a la indústria de manera sostenible.

Els interiors també estan fets de fusta (l’escala, les portes interiors, la cuina…) i es pot dir que la casa en el seu conjunt és autosuficient: compta amb panells solars i tèrmics en el sostre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa