MonPlaneta
Menys del 20% dels residus electrònics mundials es gestionen com cal
  • CA

La gestió dels residus és un dels pilars de la sostenibilitat i del respecte al medi ambient, i els residus electrònics són, des de fa anys, una de les grans assignatures pendents i una de les que més creix any rere any. Segons les dades de 2021, es van generar més de 57 tones d’aquestes deixalles, i d’elles aproximadament un 17% van ser gestionats correctament.

Aquesta setmana (19-27 de novembre) és la Setmana Europea de Prevenció de Residus, un bon moment per recordar quina és la millor manera de tractar aquests aparells i com donar-los un ús correcte, tant mentre són a les nostres mans com quan arriben al final de la seva vida útil i ens n’hem de desfer, ja que els materials que contenen no només són difícils d’aconseguir i la seva extracció té un gran cost ambiental sinó que, a més, poden ser perjudicials pels rius i els mars però també per als humans.

Podrien tenir “una vida molt més llarga”

Els avenços tecnològics són tan ràpids que fan que els aparells que tenim siguin tan útils com curta acaba sent la vida. La seva obsolescència fa que haguem de canviar constantment telèfons, ordinadors, tauletes… Així, segons un càlcul elaborat per Kantar i de què s’ha fet ressò l’empresa ANOVO, a l’estat espanyol la vida mitjana d’un telèfon mòbil és d’un any i vuit mesos tot i que, com explica la mateixa companyia en un comunicat, “estan capacitats per tenir una vida molt més llarga” i que hi ha una alternativa “molt més econòmica i ecològica”, com és la reparació.

Basel Action Network (CC)
Basel Action Network (CC)

Així, ANOVO recorda que la reparació és “una opció perfecta” per a aquells que vulguin “funcionalitat a baix preu”. A més, és clar, el manteniment preventiu per cuidar-los al màxim sempre és una bona opció que ajuda a que, un cop ens en desfem, sigui més fàcil reparar-lo i tornar-lo a posar en circulació, reduint la contaminació generada pels aparells electrònics.

“Lluitar contra el consumisme d’usar i llençar”

En aquest sentit, i per contribuir a la circularització d’aquest sector, si més no en la mesura del possible, l’empresa ha publicat una sèrie de recomanacions perquè cadascú de nosaltres pugui contribuir a reduir aquest problema que, d’una altra manera, continuarà creixent a un ritme cada cop més ràpid.

A més de la reparació, que permet allagar la vida útil dels aparells i “lluitar contra el consumisme d’usar i llençar”, també posen sobre la taula el concepte del “consum tecnològic responsable”. Tal com expliquen, tot i que tenir un aparell nou ens pugui donar molta satisfacció, cal tenir en compte que més enllà d’aquesta sensació momentània hi ha una necessitat real que cal valorar no només per a la nostra pròpia economia sinó també per evitar crear residus electrònics sense necessitat.

Si finalment hem de llençar un aparell electrònic sí o sí perquè a reparació ens resulta massa cara pel que li pot allargar la vida útil. Cal dur-lo al punt de recollida més proper per tal que sigui reciclat de la manera correcta. A més, també hi ha botigues especialitzades en aquests tipus d’aparells que poden reparar-lo per vendre’l a un preu més baix i associacions que fan el mateix per donar-los a persones que no se’n podrien permetre un.

Més notícies
Proves amb un biosensor imprès | Universitat de Duke
Circuits impresos reciclables, una possible revolució contra les deixalles electròniques
Un equip d'enginyers aconsegueix crear un transistor de tinta basada en el carboni i que es pot reutilitzar, un pas molt important de cara al futur
Els bolets poden substituir el plàstic com a base d'alguns equips electrònics | Universitat Johannes Kepler
Aconsegueixen fabricar xips informàtics biodegradables amb pell de bolet
Aquest material podria ser una alternativa als plàstics i fer l'electrònica molt més fàcil de reciclar
Els aparells elèctrics i electrònics en desús suposen milers de tones de residus cada any només a Catalunya | Basel Action Network (CC)
La mineria de Bitcoins produeix tants residus electrònics com els Països Baixos
El total supera les 30.000 tones anuals, que se sumen a un consum elèctric superior al d'un país com les Filipines
El blau de Prússia és un dels pigments més coneguts del món de la pintura | Wikimedia Commons
El pigment preferit de Picasso pot ajudar a reciclar metalls dels mòbils
El famós 'Blau de Prússia' pot permetre extreure molt millor l'or i el platí de les deixalles electròniques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa