MonPlaneta
Les mascaretes usades podrien servir per reforçar el formigó
  • CA

Les mascaretes, un dels símbols de la pandèmia, podrien ser emprades, un cop usades, per reforçar la barreja de ciment i crear formigó més resistent i durador. Així, a més d’eliminar un problema ambiental i reduir emissions de gasos d’efecte hivernacle, fins i tot s’aconseguirien beneficis econòmics, en un exemple perfecte d’economia circular.

Aquesta és la proposta que fa Xinaming Shi, professor de la Universitat Estatal de Washington, als Estats Units, en un article publicat a la revista ‘Materials Letters’. Segons els resultats dels experiments que ha dut a terme juntament amb el seu equip, una barreja que contingui el material de les mascaretes produeix un formigó que, al cap d’un mes, és un 47% més fort que els que es fan servir habitualment.

El filtre de les mascaretes es pot extreure i reaprofitar les fibres per fer formigó molt més resistent | Washington State University

De brossa a material de primera qualitat

Així doncs, el que des de fa uns anys són una font gairebé inesgotable de deixalles, es podria convertir en un recurs valuós després d’un tractament. A més, és especialment interessant que pugui ajudar en la producció de materials de la construcció, especialment del ciment, responsable del 8% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle d’origen humà.

Afegir microfibres al formigó per enfortir-lo és un procés conegut. Tot i que els materials són cars, poden arribar a reduir la quantitat de ciment necessari per un projecte o fer que el formigó duri més, estalviant no només emissions sinó també diners. Les mascaretes, doncs, fetes de polipropilè o fibra de polièster allà on toca la pell i de fibra de poliproliè ultrafina allà on filtra l’aire, podrien servir per a aquest propòsit, en comptes d’anar a parar al medi ambient, on poden ser un perill durant dècades.

Les fibres de la mascareta, un cop extretes, es poden barrejar amb òxid de grafè i afegir-se al ciment Portland | Washington State University

Un procés senzill i que obre moltes portes

Un producte destinat a l’abocador, doncs, resulta que pot tenir un gran valor. En un treball pioner, els investigadors de la Universitat Estatal de Washington han desenvolupat un procés que permet crear fibres minúscules a partir de les mascaretes i afegir-les al formigó per reforçar-lo i impedir que s’esquerdi. Per comprovar-ho, van treure’n el cotó i el metall, les van tallar a trossets molt fins i les van afegir a ciment Portland normal i corrent, després de barrejar-les en una solució d’òxid de grafè.

Gràcies a això, les microfibres de les mascaretes absorbeixen o dissipen l’energia que, d’una altra manera, causaria petites esquerdes en el formigó que, a més, podrien acabar fent-se més grans i resultant un problema. Les perspectives dels investigadors són molt bones, i volen continuar experimentant sobre aquesta idea i altres, com el reciclatge de roba vella, per aconseguir resultats semblants. Idees que, si tinguéssin èxit, convertirien un problema mediambiental en una màquina de fer diners.

Més notícies
Les emissions de diòxid de carboni podrien deixar de ser un problema per esdevenir una font de matèries primeres | Pixabay
Inventen una forma de convertir el CO2 en productes químics útils
Gràcies a això, les emissions de gasos d'efecte hivernacle es podrien convertir en matèries primeres
La Comissió Europea | Wikimedia Commons
Nous plans de Brussel·les per reforçar l’economia circular a Europa
La Comissió Europea vol convertir els productes sostenibles en la "norma" a la UE i no dependre del gas rus
Foneria d'acer | Pxhere
Combinen tecnologia nova i del s.XIX per produir acer i ciment sostenibles
Una start-up nord-americana afirma que pot reduir les emissions de CO2 en un 1% aquesta dècada
Pneumàtics vells
Una millora en el reciclatge de pneumàtics vells fa el formigó més resistent i sostenible alhora
Un equip de científics ha optimitzat un procés existent per convertir rodes velles en grafè, reduint les emissions i fent més duradores les construccions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa