MonPlaneta
Nous plans de Brussel·les per reforçar l’economia circular a Europa
  • CA

La Comissió Europea ha presentat una sèrie de noves propostes pel Pacte Verd Europeu centrades en l’economia circular i la sostenibilitat. Segons ha explicat la mateixa Comissió a través d’un comunicat de premsa, el seu objectiu és convertir els productes sostenibles en la “norma” a la Unió Europea, abastant pràcticament tots els béns físics que hi ha el mercat i en tot el seu cicle de vida.

Grans beneficis pels consumidors

La CE ja havia anunciat aquestes mesures en el Pla d’Acció per a l’Economia Circular, que vol fer que tot allò amb què es comercia a Europa sigui més respectuós amb el medi ambient, circular i eficient energèticament, “des de la fase de disseny fins a l’ús quotidià, el rebuig i la readaptació”. També vol “empoderar” els consumidors, millorant la informació que reben sobre la sostenibilitat dels productes que adquireixen i evitant l’anomenat greenwashing.

El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha declarat que ha arribat l’hora de “posar fi” al model d'”agafar, fabricar, trencar i llençar”. Aquestes propostes, ha continuat, permeten estalviar energia, que els consumidors reparin els objectes en comptes de llençar-los i triin opcions ambientalment intel·ligents a l’hora de comprar.

Frans Timmermans | Wikimedia Commons
El vicepresident executiu per al Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, ha anunciat un gran canvi en els models de consum a la Unió Europea | Wikimedia Commons

Els tèxtils i la construcció han de canviar

Alhora, la Comissió també presenta una nova estratègia sobre els tèxtils, que vol que siguin més “duradors, reparables, reutilitzables i reciclables”. Així, es volen regular tant la moda ràpida com els residus tèxtils i la destrucció dels productes que no s’han venut, a més d’assegurar que, en la seva fabricació, es respecten els drets laborals. A més, també té una proposta pel que fa al mercat de productes de la construcció, que vol que també contribueixi a l’assoliment dels objectius en sostenibilitat i acció climàtica.

Així, conclou el comunicat de la Comissió Europea, es vol dotar de les “eines necessàries” per avançar cap a una economia “realment circular”, menys dependent de l’energia i els recursos i respectuosa amb el medi ambient i la salut. El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, ha recordat que tot plegat és fruit del desig dels consumidors europeus, que volen “més sostenibilitat i més eficiència”. De fet, les darreres normes d’ecodisseny ja han suposat el que la CE defineix com una disminució “destacable” en el consum energètic a la UE i un estalvi “significatiu” pels consumidors.

El comissari del Mercat Interior, Thierry Breton, també ha explicat els avantatges que tindran les noves mesures per a tots els ciutadans comunitaris | Pietro Naj-Oleari

Doble benefici

Segons les xifres de què disposen, el 2021 els requisits ja van estalviar 120.000 milions d’euros als consumidors i van reduir un 10% el consum d’energia dels productes afectats. La Comissió Europea, però, encara vol continuar avançant, ara amb un nou incentiu. Segons ha anunciat, d’aquí al 2030 el nou marc jurídic pot suposar un estalvi d’energia primària de 132Mtep, l’energia que generaria, aproximadament, la combustió de 150 milions de metres cúbics de gas natural, una quantitat que gairebé equival a les importacions anuals de gas rus a la Unió Europea.

El mateix Breton ha afirmat que les mesures suposaran “més resiliència” en cas de crisi de les cadenes de subministrament industrial i l’oportunitat d’explotar “el potencial del mercat únic”, a més de crear llocs de treball qualificats a tot el continent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa