MonPlaneta
L’ONU avisa que sense acció urgent contra el canvi climàtic “estem condemnats”
  • CA

António Guterres, secretari general de les Nacions Unides, va advertir aquest dimecres que si no podem “invertir la tendència actual” pel que fa al canvi climàtic, “estarem condemnats”. En una entrevista concedida al canal de notícies de la BBC, Guterres va demanar que el clima torni a ser una prioritat per evitar una catàstrofe ja que, en el seu parer, hi ha hagut una certa tendència a posar-lo en un segon pla, darrere de la invasió russa d’Ucraïna i els seus efectes com la inflació o l’augment del preu del menjar o l’energia.

Tornar el canvi climàtic al centre del debat internacional

Cal “tornar a dur el canvi climàtic al centre del debat internacional”, va sentenciar el cap de l’ONU, que és a punt de viatjar a Egipte per participar a la cimera climàtica COP27, que se celebrarà entre els propers dies 6 i 18 de novembre. Allà, Guterres continuarà insistint que els líders mundials no haurien d’abandonar els objectius dels Acords de París per evitar els pitjors efectes del canvi climàtic. “Hem de dir la veritat”, va dir, recordant que, “l’impacte del canvi climàtic en alguns països del món ja és devastador”.

El ministre d'Afers Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, es va adreçar a la COP26 des de dins de l'aigua per simbolitzar la situació desesperada del seu país | Ministeri d'Afers Exteriors de Tuvalu
El ministre d’Afers Exteriors de Tuvalu, Simon Kofe, es va adreçar a la COP26 des de dins de l’aigua per mostrar la situació desesperada del seu país, que desapareixerà sota el mar | Ministeri d’Afers Exteriors de Tuvalu

“Ningú no té el dret” de posar el seus interessos davant dels de tots

A l’entrevista es va referir específicament als Estats Units i a la Xina, a qui ha demanat que treballin plegats perquè el món depèn del seu lideratge. Sobre les tensions que han tingut tots dos països durant els darrers mesos a causa de l’assumpte de Taiwan, Guterres va dir que “ningú no té el dret a sacrificar l’acció internacional sobre el canvi climàtic per cap raó” perquè és “el repte definitori del nostre temps”.

Guterres considera “estúpid” insistir en els combustibles fòssils

Entre les seves exigències hi ha l’entrega dels 100.000 milions de dòlars en finançament als països que més pateixen el canvi climàtic. Per a Guterres, un impost als beneficis dels combustibles fòssils podria ajudar a trobar part d’aquests diners i a desincentivar una indústria en què ha demanat els països que no inverteixin més. “El més estúpid és apostar per allò que ens ha dut a aquest desastre”, ha sentenciat.

Més notícies
Les Nacions Unides adverteixen que som davant la darrera oportunitat per evitar un futur desastrós | Pxhere
Ultimàtum de l’ONU en la lluita contra el canvi climàtic: “ara o mai”
Els pitjors impactes només es podran aturar si les emissions comencen a caure els propers tres anys
Les illes de l'estret de Torres estan sent greument afectades per la pujada del nivell del mar, l'erosió i les tempestes | Witness King Tides (CC BY-NC-SA 2.0)
L’ONU vol que Austràlia pagui als habitants d’unes illes pel dany climàtic
Aquesta decisió pot marcar un precedent per a tots els qui pateixen els pitjors efectes de l'escalfament global
Reciclatge de residus de plàstic | Plastics Europe
L’ONU demana als governs que treballin contra la contaminació per plàstics
A través d'una resolució, reclama un instrument legalment vinculant per reduir aquests residus
La sequera està afectant dramàticament el sud de Madagascar | Tsiory Andriantsoarana / Programa Mundial d'Aliments
El canvi climàtic ha dut un milió de persones al límit de morir de fam a Madagascar, segons l’ONU
El director executiu del Programa Mundial d'Aliments reclama ajuda immediata per evitar una catàstrofe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa