MonPlaneta
L’ONU demana als governs que treballin contra la contaminació per plàstics

La cinquena sessió de l’Assemblea de les Nacions Unides pel Medi Ambient (UNEA-5) va aprovar, aquest dimecres, una resolució que demana als governs del món que treballin contra la contaminació per plàstics. La votació va tenir lloc a Nairobi (Kenya) després d’haver-ne negociat el contingut, i reclama l’existència d’un instrument legalment vinculant, amb disposicions obligatòries i d’altres de voluntàries, per tal de combatre un dels problemes mediambientals més grans que tenim actualment.

El text de la resolució detalla que les disposicions d’aquest Acord Global sobre Plàstics hauran de ser definides per un Comitè Internacional de Negociació (INC). Entre les línies de treball principals, però, destaquen el foment de la producció i el consum sostenibles de plàstic al llarg de tot el cicle de vida, és a dir, prendre mesures per millorar-ne la producció, l’ús i el reciclatge des del mateix moment del disseny del producte fins a la gestió dels residus, que ha de ser ambientalment adequada.

Plàstics a les illes Cocos  | Scientific Reports
Contaminació per plàstics a les illes Cocos, una mostra de com aquests residus són presents arreu del món | Scientific Reports

La resolució, però, també reconeix que no hi ha un enfocament únic per abordar el problema que suposen els plàstics a nivell mundial i, per tant, demana que els governs tinguin una certa flexibilitat per adoptar mesures basades en les circumstàncies específiques de cada país i que rebin el suport de les polítiques més adients per avançar en el camí de la reducció d’aquest tipus de contaminació.

La reacció de la indústria europea

Plastics Europe, l’associació paneuropea de productors de plàstics, va celebrar l’aprovació d’aquesta resolució. La seva directora general, Virginia Janssens, va declarar que els seus gairebé 100 membres, que produeixen més del 90% de tots els polímers del continent, estan “en plena acció, liderant la transició cap a una economia circular i la creació d’un futur sense contaminació plàstica”. El seu president, Markus Steilemann, va afegir que la contaminació per plàstics “és inacceptable en cap entorn” i que aquesta resolució és “una passa important” que ens pot ajudar a assolir “les nostres ambicions climàtiques col·lectives”.

Bossa de plàstic surant al mar  | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica
Una bossa de plàstic surant al mar | Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units

En aquest sentit, Plastics Europe destaca la importància de la resolució perquè promou polítiques de suport adaptades a la indústria. Bo i reconeixent que tenen la responsabilitat d’interactuar amb totes les parts per oferir solucions segures, circulars i sostenibles, l’associació també valora positivament que la resolució reconegui el paper vital del plàstic en la nostra societat i aposta per potenciar-ne el valor fent-lo circular i climàticament neutre, contribuint a la circularització de l’economia.

Entre els objectius concrets a què dóna suport la indústria europea del plàstic hi ha l’obligatorietat d’un 30% de contingut reciclat als envasos de plàstic el 2030 a tot el continent. A més, fa poc que va anunciar inversions per valor de 7.200 milions d’euros en reciclatge químic d’aquí al mateix any. Plastic Europe també col·labora amb la Unió Europea a través d’un dels seus projectes Horitzó 2020, anomenat PlastiCircle, i que vol transformar els residus en productes valuosos a través de la innovació en la gestió de residus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa