MonPlaneta
Un material extret dels arbres millorarà la nova generació de bateries

La investigació per trobar bateries elèctriques amb més capacitat i més segures podria haver fet un avenç important. Un equip de les universitats nord-americanes de Brown i Maryland ha fet un avenç important en aquest sentit, trobant un nou material que pot substituir els líquids que es fan servir normalment a les bateries d’ió de liti i convertir-les en bateries sòlides. El més sorprenent és el seu origen: els arbres. Els resultats de la investigació, publicades a ‘Nature’, demostren que un conductor que combina coure i nanofibres de cel·lulosa té una conductivitat entre 10 i 100 cops millor que altres polímers i podria ser emprat de diverses maneres.

Les bateries d’ions de liti, que avui dia es fan servir pràcticament arreu, tenen electròlits fets de sals de liti dissoltes en un líquid orgànic. La feina d’aquests electròlits és conduir els ions de liti entre el càtode i l’ànode de la bateria i funcionen molt bé, però tenen alguns inconvenients, com la formació de dentrites que creen curtcircuits o que estiguin fets de productes inflamables i tòxics alhora. Per preveure alguns d’aquests problemes, s’estan buscant electròlits sòlids, normalment fets de ceràmica, però són massa gruixuts, rígids i fràgils.

Bateria d'ió de liti  | Flickr
Bateria d’ió de liti | Flickr

Aquí és on entra aquest nou material, prim i flexible, gairebé com un full de paper, i amb una conductivitat d’ions semblant a la de la ceràmica. A través de simulacions per ordinador de la seva estructura microscòpica, s’ha entès el per què de la seva conductivitat excepcional: el coure incrementa l’espai entre les cadenes de polímers de cel·lulsoa, creant “autopistes” per on els ions poden circular sense gaire oposició. Tot plegat, a més, amb materials barats, naturals i amb un impacte ecològic molt menor. A més de tot això, el material no només pot servir com a electrolit sinó també en bateries totalment sòlides. Els seus desenvolupadors esperen que, en el futur, jugui un paper important en la sostenibilitat de la transició energètica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa