Els jardins comunitaris, els horts urbans i altres projectes d’aquest tipus beneficien no només la salut humana sinó també el medi ambient. Així ho afirma un estudi elaborat per diverses universitats dels Estats Units i que, publicat a la revista ‘Ecology Letters’, apunta que tenen impactes positius tant en la biodiversitat com en el benestar de les persones.
Si bé sovint es pensa que el conreu de menjar provoca impactes negatius als ecosistemes, com ara la pèrdua de biodiversitat, aquest treball afirma el contrari, si més no en el cas concret dels jardins comunitaris i els horts urbans, que milloren el medi ambient i, a més, aporten benestar als humans que hi treballen.

Beneficis ambientals a molts nivells
L’estudi va fixar-se en 28 projectes d’aquest tipus de l’estat de Califòrnia durant cinc anys, prenent mesures d’indicadors com la biodiversitat animal i vegetal, la pol·linització, la captura de carboni, la producció d’aliments, el control de plagues i el benestar humà. Així es va concloure que aquests jardins, que donen recursos nutricionals i benestar a les persones que en tenen cura, també són l’hàbitat d’una gran biodiversitat animal i vegetal, de manera que els beneficis són múltiples i des de diversos punts de vista.
La idea que la producció d’aliments és negativa per al medi ambient, al cap i a la fi, es basa en la indústria agrícola intensiva, que es centra en pocs tipus de conreu i els cultiva a escales enormes. En el cas dels jardins privats o comunitaris i dels horts urbans, en canvi, creixen moltes més espècies diferents en un espai molt més petit, i és per això que els resultats són tan diferents.

Una gran eina per a les ciutats del futur
Tenint en compte que l’any 2030 aproximadament un 60% de la població mundial viurà en ciutats, els horts urbans i els jardins podrien esdevenir un element essencial no només per compensar desigualtats en l’accés a l’alimentació sinó també per mirar de frenar la pèrdua de biodiversitat urbana i millorar el benestar de les persones.
De fet, l’estudi encara a punta a més beneficis que depenen de la tria dels jardiners. Per exemple, plantar arbres fora dels conreus augmenta la captura de carboni sense limitar la pol·linització ni disminuïr la producció d’aliments a causa de l’ombra.