Combinar espais verds i entorns on es pot caminar a les zones urbanes promou que els ciutadans facin més exercici físic. Aquesta és la conclusió d’un estudi amb participació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que ha associat l’entorn amb els nivells d’activitat i que ha estat publicat a la revista ‘Environmental International’.
A l’estudi hi han participat 354 dones que treballen a quatre ciutats dels Estats Units i se’ls ha fet un seguiment amb sensors portàtils i dades per satèl·lit per relacionar els seus nivells d’activitat amb la possibilitat de caminar i l’ecologia dels llocs on feien activitat física. L’autor principal de l’estudi, Oriol Marquet, explica que se’ls van col·locar una unitat GPS que registrava on eren cada 15 segons i un acceleròmetre per regitrar el moviment i la intensitat de l’exercici.

No hi ha dicotomia entre espais verds i espais ‘caminables’
De les dades obtingudes se n’ha extret que les participants que van passar més temps a llocs on es podia caminar i verds van fer més activitat física moderada i intensa. Segons Marquet, això podria voler dir que els efectes observats en “els nivells de ‘caminabilitat'” sobre l’exercici físic podrien ser “encara més alts” si l’entorn, a més, té vegetació.
Els investigadors de la UAB destaquen la importància de la seva troballa perquè valida les hipòtesis preexistents amb mètodes i enfocaments nous, com ara l’ús d’acceleròmetres i GPS. A més, les dades apunten que no hi ha una dicotomia entre espais verds i ‘caminables’ sinó que els que més contribueixen a l’activitat física i als modes de transport actius són, preciament, els que combinen tots dos factors.
Els autors de l’estudi confien que aquesta troballa sigui útil pels planificadors urbans, paisatgistes i responsables polítics, que tenen dades per considerar la necessitat de dissenyar entorns més en aquesta línia a fi de crear models de mobilitat que siguin més sotenibles i sans.