MonPlaneta
L’IRTA i la URV treballen en un biosensor de toxines al peix i el marisc

Un equip de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) estan treballant en un biosensor de toxines pel peix i el marisc. En concret, dins el projecte CELLECTRA, estan mirant de trobar una manera fiable i sensible de detectar ciguatoxines i tetradotoxines, que han aparegut fa poc a Europa i han posat en alerta els organismes de seguretat alimentària.

Aquestes dues toxines, típiques d’indrets tropicals, són creades per microorganismes, i s’han anat estenent a les aigües temperades de l’Atlàntic i el Mediterrani probablement a causa del canvi climàtic. Això, juntament amb la globalització del comerç, fa que augmenti el risc d’intoxicacions alimentàries i, per tant, la necessitat de noves eines biotecnològiques per detectar toxines.

Peix i marisc són un aliment ric en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i omega 3  | IRTA
Peix i marisc són un aliment ric en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i omega 3 | IRTA

Un sistema “ràpid, sensible, eficient i sobretot portàtil”

En aquest projecte, els investigadors volen crear biosensors, aparells que poden trobar aquests compostos a partir de mostres purificades de marisc i peix. Es basen en tres tipus d’elements per reconèixer les toxines: les cèl·lules, que permeten fer-ne un cribratge toxicològic; i receptors i aptàmers amb què, a partir de la seva estructura química, les poden detectar de manera específica. L’aparell es podrà connectar al telèfon mòbil i donarà resultats immediats.

“Necessitem un sistema ràpid, sensible, eficient i sobretot portàtil”, remarca la coordinadora del projecte, Mònica Campàs, que afegeix que ha de ser fàcil d’emprar per a “productors, punts de distribució de peix, supermercats i agències de seguretat alimentària”. En el primer any de recerca, s’han fet les primeres fases del disseny: immobilitzar cèl·lules damunt dels electrodes perquè donin la resposta de l’anàilsi, obtenir receptors de cèl·lules neuronals de mamífers, i produir aptàmers que reconeguin la tetrodoxina. A més també s’han sintetitzat ciclodextrines, uns compostos capaços de capturar ciguatoxines a les mostres i concentrar-les per fer-les més fàcils de detectar.

El peix globus és un dels portadors més coneguts de tetrodotoxines però no l'únic | IRTA
El peix globus és un dels portadors més coneguts de tetrodotoxines però no l’únic | IRTA

Dues noves amenaces a la seguretat alimentària

Les ciguatoxines són neurotoxines produïdes per microalgues dels gèneres Gambierdiscus i Fukuyoa i que s’acumulen en peixos i altres animals. Les persones que els ingereixen poden patir una intoxicació alimentària anomenada ciguatera, amb símptomes gastrointestinals, cardiovasculars i neurològics. Les ciguatoxines no s’eliminen quan es cuinen ni tampoc quan es congelen i són incolores, inodores i insípides. La seva estructura química complexa, a més, les fa molt difícils de detectar. “Els darrers anys han augmentat els brots en zones on anteriorment no se n’havia detectat”, adverteix Campàs.

Pel que da a la tetrodotoxina, la majoria de casos d’intoxicació són pel consum de peix globus, prohibit a Europa, però s’ha detectat en altres animals com eriçons de mar i musclos i també en alguns de terrestres com insectes, tritons o granotes. Per la diversitat d’ecosistemes on són presents, el seu origen no és clar, tot i que se sap que hi ha alguns bacteris que les produeixen. Encara no se sap si aquests organismes tenen relacions de simbiosi amb els animals o bé si aquests darrers també les poden produir.

Més notícies
Independentment de la nostra edat, el nostre fetge sempre té una mica menys de tres anys, segons un estudi recent | D.P.

El teu fetge sempre té una mica menys de tres anys d’edat

Fins i tot quan envellim el seu ritme de regeneració es manté inalterable
:  - Mobile
El marisc i el peix són un aliment ric en nutrients i una font important de proteïnes, vitamines, minerals i omega 3

El canvi climàtic redueix la presència d’àcids grassos omega-3 al menjar

Aquest efecte inesperat ja s'està produint i pot tenir efectes molt importants en la salut d'animals i humans
:  - Mobile
Balena

Les balenes que enverinen els qui les maten

Un estudi científic conclou que els habitants de les Illes Fèroe pateixen transtorns a causa de les concentracions de mercuri que ingereixen amb la carn de balena
:  - Mobile
Una alga oikopleura alimentant-se

Les biotoxines de les algues marines alteren el zooplàncton i la xarxa alimentària oceànica

Un estudi de la UB alerta sobre el risc per als ecosistemes marins del possible augment d’afloraments de microalgues vinculats al canvi climàtic
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa