A més els efectes més coneguts del canvi climàtic, com la pèrdua de les masses de gel, la pujada del nivell del mar i l’augment de sequeres i inundacions, entre d’altres, n’hi ha de molt més amagats però que poden ser molt importants. És el cas de la reducció dels àcids grassos omega-3 als aliments, tal com indica un estudi publicat a la revista ‘Science’ i elaborat per investigadors de l’Institució Oceanogràfica Woods Hole.
Un estudi pioner
Aquest efecte, que podria tenir conseqüències molt importants en la salut d’animals i humans i que ja s’està produint, ha estat descobert gràcies al primer estudi que s’ha fet mai dels lípids del plàncton als oceans del món. Segons els resultats, a mesura que l’escalfament global avanci hi haurà cada cop menys omega-3 al plàncton, cosa que en reduïrà la disponibilitat pels peixos i les persones. Això és molt important perquè aquest greix essencial no pot ser produït pel cos humà i, a més, té efectes molt beneficiosos per a la salut, especialment pel cor.
L’estudi va analitzar 930 mostres de lípids d’arreu del món amb un mètode molt precís i va determinar que la insaturació dels àcids grassos està relacionada amb la temperatura. Així, a mesura que l’aigua s’escalfi, la seva presència es reduïrà, cosa que pot tenir efectes molt importants en la indústria de la pesca i, de retruc, en la salut de les persones.
Unes molècules molt importants i que depenen de la temperatura
Els lípids són unes molècules creades i emprades pels organismes per emmagatzemar energia, donar estructura a membranes i fins i tot engiar senyals. En el cas del plàncton, en formen entre un 10% i un 20% i, de fet, els científics els han fet servir com a biomarcadors de processos químics i biològics durant molt de temps. La seva composició, però, sembla que canvia segons alguns factors com ara la disponibilitat de nutrients i, el que és més important, la temperatura.
Així, la investigació apunta clarament que, a més freda l’aigua, més àcids grassos insaturats i, al contrari, com més calenta més àcids saturats. Aquesta relació és especialment forta en el cas de l’àcid eicosapentaenoic, un dels omega-3 més importants i més beneficiosos per a la nostra salut.
Reduccions de fins a un 25%
La seva presència, segons l’estudi, podria caure fins a un 25% en els pitjors escenaris de canvi climàtic, amb una incidència especialment gran a les latituds més altes. Una mostra més de com el canvi climàtic té efectes inesperats en els processos que regulen la vida al nostre planeta, de què formem part i que ens podrien causar problemes encara més grans que no ens pensàvem a causa de canvis aparentment imperceptibles.