MonPlaneta
El canvi climàtic redueix la presència d’àcids grassos omega-3 al menjar
  • CA

A més els efectes més coneguts del canvi climàtic, com la pèrdua de les masses de gel, la pujada del nivell del mar i l’augment de sequeres i inundacions, entre d’altres, n’hi ha de molt més amagats però que poden ser molt importants. És el cas de la reducció dels àcids grassos omega-3 als aliments, tal com indica un estudi publicat a la revista ‘Science’ i elaborat per investigadors de l’Institució Oceanogràfica Woods Hole.

Fitoplàncton a la badia de Biscaia | Wikimedia Commons
Fitoplàncton a la badia de Biscaia | Wikimedia Commons

Un estudi pioner

Aquest efecte, que podria tenir conseqüències molt importants en la salut d’animals i humans i que ja s’està produint, ha estat descobert gràcies al primer estudi que s’ha fet mai dels lípids del plàncton als oceans del món. Segons els resultats, a mesura que l’escalfament global avanci hi haurà cada cop menys omega-3 al plàncton, cosa que en reduïrà la disponibilitat pels peixos i les persones. Això és molt important perquè aquest greix essencial no pot ser produït pel cos humà i, a més, té efectes molt beneficiosos per a la salut, especialment pel cor.

L’estudi va analitzar 930 mostres de lípids d’arreu del món amb un mètode molt precís i va determinar que la insaturació dels àcids grassos està relacionada amb la temperatura. Així, a mesura que l’aigua s’escalfi, la seva presència es reduïrà, cosa que pot tenir efectes molt importants en la indústria de la pesca i, de retruc, en la salut de les persones.

El gel que cobreix l'oceà Àrtic cada vegada és més prim i ocupa menys superfície a causa de l'escalfament global | Pxhere
El gel que cobreix l’oceà Àrtic cada vegada és més prim i ocupa menys superfície a causa de l’escalfament global | Pxhere

Unes molècules molt importants i que depenen de la temperatura

Els lípids són unes molècules creades i emprades pels organismes per emmagatzemar energia, donar estructura a membranes i fins i tot engiar senyals. En el cas del plàncton, en formen entre un 10% i un 20% i, de fet, els científics els han fet servir com a biomarcadors de processos químics i biològics durant molt de temps. La seva composició, però, sembla que canvia segons alguns factors com ara la disponibilitat de nutrients i, el que és més important, la temperatura.

Així, la investigació apunta clarament que, a més freda l’aigua, més àcids grassos insaturats i, al contrari, com més calenta més àcids saturats. Aquesta relació és especialment forta en el cas de l’àcid eicosapentaenoic, un dels omega-3 més importants i més beneficiosos per a la nostra salut.

El peix és un element bàsic de l’alimentació de gran part de la humanitat i una font importantíssima d’omega-3

Reduccions de fins a un 25%

La seva presència, segons l’estudi, podria caure fins a un 25% en els pitjors escenaris de canvi climàtic, amb una incidència especialment gran a les latituds més altes. Una mostra més de com el canvi climàtic té efectes inesperats en els processos que regulen la vida al nostre planeta, de què formem part i que ens podrien causar problemes encara més grans que no ens pensàvem a causa de canvis aparentment imperceptibles.

Més notícies
Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global
Un estudi afirma que combinar un canvi en la dieta, posar preu a les emissions i repartir la riquesa és el millor camí
El futur del cultiu mundial de blat podria estar assegurat gràcies a una planta silvestre de l'Orient Mitjà
Una mala herba resistent pot ser la clau de la seguretat alimentària global
Creuar-la amb el blat podria donar-li immunitat contra les malalties més greus que pateixen
Les persones que consumeixen més alvocats tenen una millor salut cardiovascular, segons afirma un estudi de la Universitat de Harvard | Pxhere
Menjar alvocat pot tenir beneficis per a la salut cardiovascular
Un estudi afirma que menjar-ne dues o més porcions a la setmana redueix el risc de malalties en un 16%
Els nabius de grua s'han relacionat amb una gran millora de la salut cardiovascular | Pxhere
Menjar 100 grams de nabius al dia millora la salut cardiovascular
Un estudi indica que aporten grans beneficis a la funció dels vasos sanguinis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa