MonPlaneta
El teu fetge sempre té una mica menys de tres anys d’edat
  • CA

La capacitat de regeneració del fetge és prou coneguda, però fins ara no se sabia si, com tantes altres coses, va disminuïnt a mesura que envellim. És per això que un equip internacional d’investigadors ha fet servir una tècnica anomenada datació retrospectiva per radiocarboni per determinar l’edat dels fetges humans, arribant a una conclusió sorprenent, publicada a la revista ‘Cell Systems’: independentment de la teva edat, el teu fetge sempre té una mica menys de tres anys.

El gran filtre de toxines del cos

El fetge és un organ imprescindible per eliminar les toxines del cos i, justament pel seu contacte permanent amb substàncies tòxiques, pateix danys de manera habitual. És per això que té aquesta capacitat única de regenerar-se, però els científics es preguntaven si, com tantes altres capacitats, aquesta també decreixia amb l’edat. A més, la renovació del fetge humà plantejava algunes preguntes més, com ara si les cèl·lules vivien molt de temps o si s’estaven renovant constantment.

Algunes cèl·lules del fetge, com les indicades amb fletxes grogues, duen molt més material genètic que les que es renoven més sovint, indicades amb una fletxa blanca | TU Dresden
Algunes cèl·lules del fetge, com les indicades amb fletxes grogues, duen molt més material genètic que les que es renoven més sovint, indicades amb una fletxa blanca | TU Dresden

El fetge sempre és jove

És per això que un equip de biòlegs, físics, matemàtics i metges van analitzar els fetges de diverses persones que van morir entre els 20 i els 84 anys d’edat descobrint, per a la seva sorpresa, que tots ell semblava que tinguessin més o menys la mateixa edat. Així doncs, sembla que l’ajustament de la massa del fetge a les necessitats del cos es regula a través de la substitució constant de les seves cèl·lules, un procés que funciona fins i tot en persones molt grans. Aquest procés, a més, és molt important tant en la regeneració del fetge com en la formació de càncers.

No obstant això, no totes les cèl·lules del fetge són tan joves, sinó que n’hi ha algunes que viuen fins a 10 anys abans de renovar-se i que, a més, duen més còpies de l’ADN que les dues que porten les altres. Aquesta part, de fet, augmenta a mesura que passa el temps, cosa que podria ser un mecanisme protector que impedeix que acumulem masses mutacions perilloses.

Més notícies
La primera orella impresa en 3D ha estat implantada a una pacient de 20 anys | 3DBio Therapeutics
Implanten per primer cop una pròtesi d’orella impresa en 3D
Es va crear amb un cultiu de cèl·lules de la pacient, com una rèplica simètrica de la seva altra orella
Les proves en ratolins de laboratori han donat resultats molt positius | Universitat de Barcelona
Descobreixen un aliment que reverteix l’envelliment en ratolins
Es tracta dels ascidis, uns animals marins amb unes propietats sorprenents i molt estudiats durant els darrers anys
Els laboratoris d'AstraZeneca, l'empresa responsable del desenvolupament del fàrmac | AstraZeneca
Un fàrmac existent dóna resultats increïbles en lesions medul·lars
Desenvolupat per AstraZeneca, el medicament redueix el dany secundari causat per la resposta inflamatòria del cos
Aquest nou descobriment apropa una mica més la regeneració dels ulls i els tractaments per a la ceguesa | Pixabay
Un projecte català fa un pas importantíssim en el tractament de la ceguesa
Fusionar cèl·lules de la retina amb cèl·lules mare pot ser una estratègia terapèutica important

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa