La capacitat de regeneració del fetge és prou coneguda, però fins ara no se sabia si, com tantes altres coses, va disminuïnt a mesura que envellim. És per això que un equip internacional d’investigadors ha fet servir una tècnica anomenada datació retrospectiva per radiocarboni per determinar l’edat dels fetges humans, arribant a una conclusió sorprenent, publicada a la revista ‘Cell Systems’: independentment de la teva edat, el teu fetge sempre té una mica menys de tres anys.
El gran filtre de toxines del cos
El fetge és un organ imprescindible per eliminar les toxines del cos i, justament pel seu contacte permanent amb substàncies tòxiques, pateix danys de manera habitual. És per això que té aquesta capacitat única de regenerar-se, però els científics es preguntaven si, com tantes altres capacitats, aquesta també decreixia amb l’edat. A més, la renovació del fetge humà plantejava algunes preguntes més, com ara si les cèl·lules vivien molt de temps o si s’estaven renovant constantment.

El fetge sempre és jove
És per això que un equip de biòlegs, físics, matemàtics i metges van analitzar els fetges de diverses persones que van morir entre els 20 i els 84 anys d’edat descobrint, per a la seva sorpresa, que tots ell semblava que tinguessin més o menys la mateixa edat. Així doncs, sembla que l’ajustament de la massa del fetge a les necessitats del cos es regula a través de la substitució constant de les seves cèl·lules, un procés que funciona fins i tot en persones molt grans. Aquest procés, a més, és molt important tant en la regeneració del fetge com en la formació de càncers.
No obstant això, no totes les cèl·lules del fetge són tan joves, sinó que n’hi ha algunes que viuen fins a 10 anys abans de renovar-se i que, a més, duen més còpies de l’ADN que les dues que porten les altres. Aquesta part, de fet, augmenta a mesura que passa el temps, cosa que podria ser un mecanisme protector que impedeix que acumulem masses mutacions perilloses.