Un equip d’investigadors de la Universitat de Göteborg, a Suècia, ha desenvolupat diverses varietats de blat que poden créixer en sòls amb concentracions altes de sal, tal com expliquen en un estudi penjat a l’arxiu de la mateixa universitat. A partir d’una varietat concreta, originària de Bangladesh, n’han aconseguit una de nova amb llavors que pesen el triple, germinen el doble de sovint i mantenen intacta la tolerància a la sal.
Una varietat naturalment resistent
La varietat original, que creix en camps a prop de les costes del país asiàtic, és més tolerant del normal a la presència de sal, un element importantíssim tenint en compte que, durant les properes dècades, més i més zones agrícoles aniran quedant afectades per la salinització de l’aigua.
A partir d’aquesta varietat, es van desenvolupar unes 2.000 línies de blat, de les quals es van seleccionar les 35 que van germinar millor i es van plantar en un hivernacle amb nivells diferents de salinització del sòl. Durant el creixement, se’ls va anar fent fotografies, i els resultats van ser extraordinaris, tant per la resistència a la sal com per la ràtio de germinació de les llavors.
Identificant els gens de la tolerància a la sal
Gràcies a estudis anteriors i a anàlisis genètiques, es van poder identificar els gens que controlen la tolerància a la sal en el blat, una troballa importantíssima tenint en compte que, alhora que la població de la Terra creix, el canvi climàtic està fent que algunes terres de conreu s’assequin i altres corrin risc de ser inundades periòdicament per un mar cada cop més alt. Així doncs, tenir varietats resistents a la sal podria marcar la diferència en la sostenibilitat alimentària.
Una gran oportunitat de futur
Encara caldrà fer més experiments, però aquest descobriment pot tenir un potencial enorme i arreu del món. Actualment, un 8% de les terres de conreu ja no es poden fer servir a causa de la salinització, i més de la meitat dels països del món tenen alguna part de les seves terres afectades, com Egipte, Kenya, Argentina o els Països Baixos. Fins i tot a les parts d’Àsia on l’arròs és el conreu dominant, el blat resistent a la sal pot esdevenir clau en la sostenibilitat alimentària perquè necessita molta menys aigua.
El pas següent, expliquen els científics, serà plantar aquestes varietats resistents a Bangladesh. D’aquí uns cinc anys, si tot va bé, es podrien començar a comercialitzar. Un dels avantatges és que, com que les varietats no han estat modificades genèticament, tant el procés d’aprovació i l’acceptació pública podria ser molt més senzilla.