MonPlaneta
Inventen un ‘súper blat’ que pot creixer en sòls salinitzats
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat de Göteborg, a Suècia, ha desenvolupat diverses varietats de blat que poden créixer en sòls amb concentracions altes de sal, tal com expliquen en un estudi penjat a l’arxiu de la mateixa universitat. A partir d’una varietat concreta, originària de Bangladesh, n’han aconseguit una de nova amb llavors que pesen el triple, germinen el doble de sovint i mantenen intacta la tolerància a la sal.

Una varietat naturalment resistent

La varietat original, que creix en camps a prop de les costes del país asiàtic, és més tolerant del normal a la presència de sal, un element importantíssim tenint en compte que, durant les properes dècades, més i més zones agrícoles aniran quedant afectades per la salinització de l’aigua.

A partir d’aquesta varietat, es van desenvolupar unes 2.000 línies de blat, de les quals es van seleccionar les 35 que van germinar millor i es van plantar en un hivernacle amb nivells diferents de salinització del sòl. Durant el creixement, se’ls va anar fent fotografies, i els resultats van ser extraordinaris, tant per la resistència a la sal com per la ràtio de germinació de les llavors.

L'hivernacle on es van provar les diverses varietats de blat resistents a la salinització | Universitat de Göteborg
L’hivernacle on es van provar les diverses varietats de blat resistents a la salinització | Universitat de Göteborg

Identificant els gens de la tolerància a la sal

Gràcies a estudis anteriors i a anàlisis genètiques, es van poder identificar els gens que controlen la tolerància a la sal en el blat, una troballa importantíssima tenint en compte que, alhora que la població de la Terra creix, el canvi climàtic està fent que algunes terres de conreu s’assequin i altres corrin risc de ser inundades periòdicament per un mar cada cop més alt. Així doncs, tenir varietats resistents a la sal podria marcar la diferència en la sostenibilitat alimentària.

Una gran oportunitat de futur

Encara caldrà fer més experiments, però aquest descobriment pot tenir un potencial enorme i arreu del món. Actualment, un 8% de les terres de conreu ja no es poden fer servir a causa de la salinització, i més de la meitat dels països del món tenen alguna part de les seves terres afectades, com Egipte, Kenya, Argentina o els Països Baixos. Fins i tot a les parts d’Àsia on l’arròs és el conreu dominant, el blat resistent a la sal pot esdevenir clau en la sostenibilitat alimentària perquè necessita molta menys aigua.

El pas següent, expliquen els científics, serà plantar aquestes varietats resistents a Bangladesh. D’aquí uns cinc anys, si tot va bé, es podrien començar a comercialitzar. Un dels avantatges és que, com que les varietats no han estat modificades genèticament, tant el procés d’aprovació i l’acceptació pública podria ser molt més senzilla.

Més notícies
Els sírfids, com aquest posat en una calèndula, són un gran enemic de les plagues a qui es pot oferir un hàbitat agradable enmig dels conreus | IRTA
Sembrar flors silvestres entre els cultius ajuda a combatre plagues
L'IRTA prova aquesta estratègia per convertir els camps en albergs de biodiversitat i afavorir el control biològic
Un canvi en l'alimentació faria més per la sostenibilitat del sector que no pas el decreixement | Jan von Holleben
El decreixement no faria sostenible el sistema alimentari global
Un estudi afirma que combinar un canvi en la dieta, posar preu a les emissions i repartir la riquesa és el millor camí
Aquest és l'estat en què hauria quedat el Banc de Recursos Genètics de Plantes d'Ucraïna després dels atacs russos
Rússia destrueix part del Banc Genètic de Plantes d’Ucraïna
És una de les institucions d'aquest tipus més grans del món i conté més de 160.000 llavors, algunes de les quals úniques
Aquesta planta és capaç de sobreviure en un entorn que mataria qualsevol altra espècie | Wikimedia Commons
Una planta que creix més com més estrès pateix pot ajudar-nos en el futur
Membre de la família de la col, la mostassa, el nap i el rave, les seves propietats poden ser molt útils

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa